2016. május 10., kedd

A közügyek logikája 16. rész

Nem szabad kritizálni a kormányt?

Egy demokráciában majdnem mindent szabad, de nem minden hasznos. Nem hasznos úgy kritizálni a kormányt, hogy mélyen hallgatunk az ellenzéki alternatíváról. Ha nincs kormányképes alternatíva, akkor a kormány továbbra is a legjobb lehetőség – azaz meglehetősen értelmetlen és haszontalan kritizálni.

A politika heves érzelmeket kiváltó témakör, keressünk egy semlegesebb párhuzamot: az autók világát. Tegyük fel, minden választókorú felnőtt négyévente új autót igényelhet, teljesen ingyen, kénye-kedve szerint. Ha nem tetszik a jelenlegi autód, legkésőbb négy év múlva kapsz egy másikat, amelyet te magad választhatsz ki, teljesen függetlenül, önállóan, szabadon. Eljön a választás napja, a rendelkezésedre álló információk alapján függetlenül, önállóan, szabadon döntesz. A döntésed – a totálkárt kivéve – négy évre szól. Ha ezek után egy év múlva bőszen szidod az autódat, akkor kézenfekvő válasz, hogy te választottad, négy évre döntöttél, még három évig együtt kell vele élned. Aztán majd választasz másikat. Ingyen megkapod, ez egy ilyen nagyszerű rendszer.

Ha erre azt feleled, hogy „igen, de a következő autóm is kb. ilyen rossz lesz, már tudom előre", megint csak adódik a válasz, hogy segíts az autótervezőknek és -gyártóknak jobb autókat készíteni. Légy egy kicsit konstruktív, és tedd kegyesen lehetővé számukra, hogy elégedetté tegyenek. Vagy az az életcélod, hogy folyton panaszkodhass, a belső problémáidat kivetítsd a külvilágba, és mást hibáztass értük?

Konstruktív magatartással négyévente egyre jobb autód lehet, destruktív magatartással pedig négyevente egyre rosszabb, vagy legalábbis egyre rosszabbnak érzett autót fogsz szidni. A különbség a fejedben dől el.

Ha továbbra is ragaszkodsz hozzá, hogy a mostani autód pocsék, ám a következő sem lesz jobb, és nem segítesz jobbá tenni a választékot, mert nincs kedved, nem a te dolgod, a panaszkodáson kívül semmi közöd hozzá... akkor nem túl kedvező színben tünteted fel magadat és a hozzáállásodat. Rossz a rendszer? De nincs nála jobb? Az előnyeit élvezed, a hozzá kapcsolódó feladatokat nem vállalod? Hogy áll ez össze a fejedben?

Fordítsuk vissza a tanulságot a politika világára, és próbáljunk konstruktívan gondolkodni. A demokrácia aktív választói részvételt és felelősségteljes viselkedést igényel. Nézzük meg a régi nagy demokráciákat: ha nem tetszik az aktuális kormány, mindig van kormányképes alternatíva, ellenzéknek hívják. Ha bármilyen oknál fogva nincs ilyen, az elégedetlen választók aktivizálják magukat, és teremtenek kormányképes alternatívát. A régi nagy demokráciák ettől működnek jól, ettől biztosítanak viszonylagos jólétet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése