2016. augusztus 22., hétfő

Mi van a burkiniügy hátterében?

A franciáknál és a németeknél is elhangzottak a burka és/vagy a burkini betiltására vonatkozó javaslatok. A Newsweek olasz ellenvéleményekről szóló cikke szerint viszont „Miért nem felháborító az apácák fürdőruhája”?

Ha pusztán a viseletből indulunk ki, akkor az apácák ruhájához hasonló burkinivel nincs gond, és formálisan nem is támasztható vele szemben kifogás. A jelenség mögé nézve azonban feltűnhet, hogy a burkiniügy csupán suta, átpolitizált megjelenési formája az iszlám értékrend egészével kapcsolatos nyugati fenntartásoknak. Mivel politikailag inkorrektnek számítana az iszlám egészét kritizálni, a politikusok jobb híján közvetetten, a burkini kapcsán fogalmazzák meg a bírálatukat.

Érdemes átgondolni, hogy mire hivatkozunk az iszlám esetleges  korlátozása, nyugati rendszabályok közé szorítása témában. Mit takar valójában a burkinit fügefalevélként maga elé helyező nyugati kritika? Mi a gond a muszlimok értékrendjével – illetve van-e vele bármi gond?

Nyugati szemszögből a muszlim nők jogfosztottak, elnyomottak, iskolázatlanok, ráadásul még önállótlanok is. Ez a vélekedés nem függ az érintettek helyeslésétől: hiába mondják, hogy nekik pont így megfelelő, attól még definíció szerint nem lesz az. 

Az írástudatlan ember is hiába bizonygatja, hogy pont analfabétán boldog, ne akarják továbbképezni. A matematikából reménytelen eset sem tudja elfogadtatni, hogy neki speciel úgy az igazi, és nem kér korrepetálást. A vert nyugati nőt sem kérdik a jogvédők, hogy kér-e védelmet, vagy esetleg boldogan elfogadja ezt az állapotot. Kér vagy nem kér, attól még jár neki, definíció szerint kell neki, kapni fog. Hiába tiltakozik ellene, egyetlen humanistát sem érdekel az ellenvéleménye. A muszlim nőkről is így gondolkodik a nyugati ember, legfeljebb politikai korrektségből nem mondja ki, hanem keres valami ürügyet. Például a burkát/burkinit.

Bal-liberális álláspont szerint azért kell folyamatosan „progresszív” (bal-liberális) kormány, hogy a női esélyegyenlőség ügye folyamatosan haladjon előre. Ha netán jobb-konzervatív kormány lép hivatalba, akkor ezen álláspont szerint a női esélyegyenlőség ügye azonnal hátramozdul tíz-húsz évet. Bal-liberális szemszögből kellemetlen lenne kimondani – mert a „progresszió” belső paradoxonjára mutat rá –, hogy a muszlimok bal-lib érzelmű befogadásával a női esélyegyenlőség bal-lib érzelmű ügye minimum ötszáz évvel esik vissza.

Vegyük észre, hogy miközben a jobb-konzervatív tábor számos emberi jog tekintetében szívesen térne vissza az 1980-as állapothoz, ám az ehhez való felzárkózást a muszlimoktól is megkövetelné, addig a bal-liberális oldal a konzervatívokkal vitatkozva 2030-as állapotot sürget, a muszlimoktól ellenben kritikátlanul elfogadja az 1530-as (vagy korábbi, Kr.u. 630-as) értékrendet. Ezt a magas játszmalabdát a konzervatív oldal eddig még nem ütötte le.

Így áll elő a mai logikátlan helyzet, amelyben az identitáskárosodott jobboldal azért burkinizik, mert fél az iszlám teljes értékrendjét politikailag inkorrektül kritizálni, nyíltan felvállalni a keresztény gyökereit, és épp Jézus kétezer éves egyenlőségelvére hivatkozva kiállni a világban élő nők jogaiért (is). A bal-lib oldal pedig azért megy bele a burkinis játszmába, mert ezzel egyrészt eltakarja a „progresszió” általa vallott változatának paradox voltát, másrészt a jobb-konzi oldal logikátlanságát állítja rivaldafénybe. Mondván: ha a jobb-konzi burkiniellenesek idiótaként akarnak megjelenni, és így vágni maguk alatt a fát, akkor hajrá! Rúgják csak maguknak az öngólokat.

A Newsweek cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy célszerűbb – akár politikailag inkorrektül – kimondani a tényleges problémákat, mint suta ürügyeket félszívvel magunk előtt tolva nevetségessé válni.

3 megjegyzés:

  1. "a bal-liberális oldal a konzervatívokkal vitatkozva 2030-as állapotot sürget, a muszlimoktól ellenben kritikátlanul elfogadja az 1530-as (vagy korábbi, Kr.u. 630-as) értékrendet"
    Emögött ott van az a kimondatlan előfeltevés, hogy a liberális demokrácia csodáját látva majd szépen elfelejtik saját értékrendjüket. Mert a liberális demokrácia olyan fényesen ragyog, hogy minden mást elhomályosít, és aki ezt a ragyogást látja, az nem vágyik már semmi másra, csak ezt fogja követni. Igaz, hogy ez nem megy egyik pillanatról a másikra, kell egy kis idő, amíg felismerik a liberális demokrácia teljes és pompázatos ragyogását.
    És ott van emögött az iszlám mint vallás és mint társadalomszervező ideológia teljes meg nem értése is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liberális demokrácia olyan fényesen ragyog? Bevilágítja az egész univerzumot? Érdekes ötlet.

      Törlés
    2. A "haladás erői" legalábbis így gondolják.

      Törlés