2021. szeptember 3., péntek

A "társadalmi nem" (gender) esete az evolúcióval

Aki szerint átütő érvelés, hogy mivel a rózsaszín nem ősidőktől a lányok színe, a lányság/nőiség csak egy társadalmi szerep (konstrukció), fontolja meg az evolúció fényében: minden emlős nősténye és hímje között vannak alkati, viselkedésbeli és szerepbeli különbségek, miközben konstrukciókat alkalmazó és szerepeket formáló társadalommal kizárólag az ember rendelkezik.
Ha az állatvilágban is megfigyelhetők különbségek a nemi szerepek között, noha az állatok nem élnek társadalomban, akkor logikailag kizárt, hogy a nemi szerepek kizárólag társadalmi konstrukciók. Ha pedig az ember az állatvilágból emelkedett ki az evolúció során, akkor kizárt, hogy az emberi nő-férfi szerepkülönbségek teljességgel társadalmi konstrukciók lennének.
Gondoljuk tovább: amennyiben a nő-férfi különbség markánsabb lenne a főemlős nőstény-hím különbségeknél, jó okunk lenne feltételezni, hogy az emberré válás a jelek szerint felerősítette a különbségeket, és ennek magyarázatát is indokoltan keresnénk pl. a társadadalmi létformában. Csakhogy nem látunk markánsabb különbséget, így nincs különösebb okunk a magyarázatot ott keresni. Nem tapasztaljuk, hogy a női szerep erősebben különbözne a férfi szereptől, mint mondjuk a csimpánz nőstényeké a hímekétől, sőt. Az ember esetében az eltérés mintha kisebb lenne, azaz a társadalom éppen csökkentheti a nemi szerepek különbözőségét, többek között az "egyenlőség" és a "jogok" nevű szellemi konstrukcióknak köszönhetően.
Ha az oroszlánok társadalomban élnének, előbb-utóbb feltennék maguknak a kérdést, hogy miért van Leónak sörénye, amikor Leonának nincs, és miért vadászik utóbbi, míg előbbi területet véd, közben meg naphosszat lebzsel. Heves vita eredményeképpen talán úgy döntenének, hogy Leó vágassa le a sörénye felét, műtsék azt rá Leonára, és a területvédést-vadászatot osszák el egyenlően egymás között. Ha az oroszlánoknak lenne társadalmuk, az nem növelné, hanem csökkentené a nőstény-hím különbséget.
Teszteljük a fordított feltevést is: kezdetben uniszex oroszlánok voltak, és csak mikor társadalomba rendeződtek, akkor találták ki, mintegy unaloműzőnek, hogy Leó sörényben verekedjen, míg a sörényjogtól megfosztott Leona naphosszat vadászik. Hihető ez? Nem igazán, hiszen az oroszlánok nem rendeződtek társadalomba, a biológiai lét ösztönszintjén vegetálnak. A csimpánzok szintén társadalom előtti állapotban élnek, szintén markáns szerepkülönbségekkel. Ezek oka tehát nem a nem-is–létező társadalomban, hanem az evolúcióban keresendő. Az evolúció formálta, és helyezte a hímektől eltérő szerepbe a nőstényeket. Abszurd feltételezés, hogy az ősidőkben volt az uniszex szerepegyenlőségben élő ember, míg a társadalom mesterséges különbséget nem konstruált nők és férfiak között.
Az tűnik logikus és életszerű feltevésnek, hogy az emberi társadalmak részben csökkentették, részben modulálták az evolúciósan eleve meglévő különbségeket, például úgy, hogy 1. a nemi szerveket ruhával takarják el, ám 2. a ruhaszín különbözik, mondjuk, a nők esetében rózsaszín, a férfiak esetében kék. A színek változtathatók, de az evolúciós szerepkülönbség nem, sőt úgy tűnik, hogy a különbözés vágya sem szűnik meg ideológiai parancsra. Különben rég falanszterben élnénk, ahogy Morus Tamás már 500 éve javasolta. Utopia hiába tűnt elméletben jó ötletnek, az emberek szeretnek különbözni, és aktívan ellenállnak minden uniformizálási kísérletnek.
Következtetés: az emberi társadalmakban tapasztalható női-férfi különbségek lényegében evolúciósan alakultak ki, a társadalom a csökkentés mellett némi díszítéssel látta el őket, legfeljebb utóbbi nevezhető, korlátozott értelemben, társadalmi konstrukciónak. (Járműhasonlattal: az evolúciós különbség az alváz és a teljes belső szerkezet, motor, erőáttétel, fékrendszer, fedélzeti számítógép, stb., a társadalmi konstrukció pedig a karosszéria egyes díszítő elemei.) A nemi szerepeket súlyos tévedés, intellektuális becstelenség "társadalmi"-nak nevezni.
Ezzel kilőttük a gender-elmélet lényegét és egészét, mint céllövöldében az egy hurkapálcás bábut? Kiderül a következő posztból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése