2022. március 3., csütörtök

Ukrajna és a játékelmélet

A következő napokban-hetekben megfigyelhetjük, miért fizet sok-sok pénzt az amerikai hadügy játékelmélettel foglalkozó matematikusoknak: hogy kitalálják a konfliktusok optimális kimenetelét.
Az orosz stratégia (ami még rengeteg emberi szenvedéssel fenyeget, a támadó Csecsenföldön és Grúziában is megtapasztalt érzéketlensége miatt) ezúttal kezdettől bukásra volt ítélve. Nem számolt az ellenállással, a hadtáppal, a nemzetközi és hazai visszhanggal, meg az egész 21. századdal.
Erre utal, hogy napokra megtorpan a 65 kilométeres hadoszlop, hogy a katonák élelmiszert keresve fosztogatják a boltokat, és hogy immár 15 év börtönnel fenyegetik a külföldi "ál"híreket terjesztő orosz lakosokat – az internet korában!
Az Amerikában ténykedő játékelmélet-specialisták pedig azt modellezik úszómedencés villára való fizetésért, hogyan lehet kicsalogatni az eleve vesztes stratégiát a sarokból, hogy a világ megússza a beszorult patkány harapását, hogy a kifelé nyilvánvaló vereséget befelé győzelemként lehessen prezentálni, és a bukott stratéga "aranyhídon" átsétálva győztesnek érezhesse magát.
Nem könnyű feladat, de van az a pénz... Figyeljünk és tanuljunk, jól jöhet a következő álláshirdetéskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése