2023. március 16., csütörtök

Fertő-tavi fertő?

Fertő-tavi nagyberuházás ellen tiltakozik többek között a Greenpeace, ami nagyjából rendben is van, hiszen a szervezet világszerte ötletszerűen fekszik a fejlődés útjába. Hogy mások is lelkesen tiltakoznak, az már tanulságos: rámutat arra, milyen félrevezető szándékosan nem látni az összképet.
A Fertő-tó mintegy 85%-a ugyanis osztrák területen található, és az osztrákok az utóbbi sok évtized zavartalan fejlesztései nyomán pont olyanná tették a tópartot, amilyenné a tiltakozók szerint nem szabad... mármint a magyar oldalon. A 15%-on.
Ha a tó egészét nézzük, már rég be van építve, fel van fejlesztve, és ez ellen senki nem tiltakozott/-zik. Az osztrákok GDP-termelő szabadidő központként használják. A jelen tiltakozással legfeljebb azt lehetne elérni, hogy magyar oldalon ne termeljen GDP-t. Végül is, minek az a vacak GDP. Élőhelyek? Milyen élőhelyek vannak a 85%-on? Nagy, háromszög alakú vászonnal ellátott vízi "élőlények" hemzsegnek és parkolnak körös-körül, ameddig a szem ellát. A Fertő-tó fejlesztése elleni tiltakozás annyira észszerű, mint a Mátyás-templom maradék egyhatodáért síkra szállni azután, hogy az öthatodából már vasbeton irodaházat csináltak, és az senkit nem zavart.
Ha lenne mákszemnyi hitelességigény a tiltakozókban, osztrák oldalon láncolnák magukat a turisták útjába, hogy ne tudjanak hajóútra indulni a tavon, a luxushotelekbe meg pláne ne jussanak be. Amennyire természetesnek vesszük, hogy Mo-n egyetlen fűszálat sem szabad fejlesztés áldozatává tenni, annyira azt is, hogy Ausztriában meg a GDP a lényeg. Márpedig ha a jóléthez akarunk felzárkózni, akkor nem lehetünk GDP-érzéketlenek, különösen nem olyan helyen, ahol természetet védeni reálisan már nem lehet, legfeljebb a hazai jólétteremtést sikerülhet még elgáncsolni. Ez lenne a valódi cél?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése