2021. március 19., péntek

Baloldali-e vagy?

Ha nem vetted észre az 1990 körüli globális bukást, nem tűnt fel Che vállalhatatlansága, a vörös csillag tömeggyilkos imázsa, ha kebeldöngetve harcolsz a kizsákmányolás ellen (bármi legyen is az), liften küldenéd le szorgalmas embertársaid adóját a 'mély'-szegényekhez, mert büszkén ragaszkodol hozzá, hogy, akár az egész világ ellenében, baloldali vagy, neked való az alábbi kérdőív, amelyből megtudhatod, hogy dehogy. Valami bizonyára vagy, a válaszaid fényében, de arra nem illik a 'baloldali' jelző.
1. Ellenzed a szabad vállalkozást és a belőle származó jövedelem döntő részének megtartását?
2. Akinek vállalkozása van, szerinted szükségszerűen 'kizsákmányol' másokat - és amennyiben igen, akkor, jobban belegondolva, mégis csak ellenzed a szabad vállalkozást?
3. Államosítanád a vállalatokat, és ha igen, központilag működtetnéd őket?
4. Gondod van azzal, hogy a többet teljesítő dolgozó arányosan többet keres?
5. Az egykulcsos adóval az a problémád, hogy a többet kereső arányosan többet adózik?
6. Felháborít, hogy a boldogulás útja a szorgalmas tanulás és munka?
7. Szerinted a mélyszegénységből (bármi legyen is az) más út vezet kifelé, mint a szorgalmas tanulás és munka?
8. Felháborít, hogy a szorgalmas tanuláson és munkán kívül üzleti érzékkel, kreativitással, sőt szerencsével is lehet boldogulni - azt kívánod, hogy ne lehessen?
9. A jólét tortáját olyan áron is egyenlőbben szeletelnéd, hogy kisebb lesz a torta, és aki most viszonylag kis szeletet kap, annak a mainál is kisebb jut belőle - más szóval, az irigység jegyében mindenkit elszegényítenél?
10. Aki nem akar az ideológiád mentén elszegényedni, automatikusan ellenséged, úgynevezett "fasiszta" (bármit jelentsen ez)?
Ha bármelyik kérdésre "igen" választ adtál, okkal nevezed magad (olyan arányban) baloldalinak, és remélhetőleg belátod, mekkora gáz így gondolkodni. Ha minden kérdésre "nem"-mel válaszoltál, akkor semmi észszerű okod nincs magadat baloldalinak nevezni. Egy következő posztból kiderül, mi lenne a megfelelő jelző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése