2021. november 26., péntek

BBC = Pravda, 1985?

Az egykor független-objektív mércének számító BBC fura cikket közölt a svédországi nők elleni erőszakról: az elején olyan benyomást kelt, mintha fehér Mercedeseket osztogatnának. Sorok között, és a végéhez közeledve azután felsejlik, hogy valójában fekete Volgákat fosztogatnak.
Menet közben agybénító polkorrektségtől kezdve megtévesztő fotón át félremagyarázott, de egyébként félreérthetetlen grafikonig beveti a teljes manipulációs eszköztárt az olvasó megvezetésére.
Eleinte úgy tűnhet, az erőszak a svédek miatt fokozódik. A szerző nem átallja egy szőke svéd pár fotójával illusztrálni a beszámolót... olyan alapon, hogy őket kérdezte a romló biztonságérzetükről egy szupermarket közelében. Majd töredékes utalásokból összerakható, hogy a bevándorlók állnak a növekedés háttérében, noha ez a cikk egyetlen sorában sincs így leírva.
A kommunizmusban született olvasónak nem újdonság: így hazudott anno a komcsi sajtó, és így hazudik ma is a komcsi utódmédia. A Pravdában az összeomló szovjet gazdaság folyamatosan világraszóló sikert aratott, a Népszavában hazánk összes (létező és kitalált) problémájára a független-objektíve elkötelezett bal-lib ellenzék a válasz. A BBC-től azonban újdonság, hogy ennyire kilóg a lóláb. A BBC = Pravda 1985 táján cím kérdőjelét csak az indokolja, hogy a brit független-objektív hazudozás (még) nem terjed ki mindenre. A BBC aktivistái egyelőre a bal-lib társadalmi ideológiát akarják dezinformálással eladni.
A valóság azonban előbb-utóbb beszól a haladároknak: friss hír szerint épp megbukott a svéd bal-lib kormány, miután a költségvetési javaslatát leszavazták a parlamentben a bevándorlásellenesek. Ezt milyen pravdás elmetrükkökkel magyarázza majd félre a BBC?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése