2021. november 3., szerda

Populizmus-e a rezsicsökkentés?

Kezdjük a definícióval: populizmus a jól hangzó, de egyébként célszerűtlen politizálás. A rezsicsökkentés népszerű, és közben célszerűtlen?
Ha az energiahordozók árát valóban a piac határozná meg, akkor a rezsicsökkentés célszerűtlen lenne – csak akkor nem is lenne. Azonban az energiahordozók árát az aktuális fegyveres konfliktusok és nagypolitikai machinációk irányítják, ezért nem igaz rá, hogy piaci lenne. Annyira piaci, mint alaszkai aranyláz idején a tojás téli ára (lásd Jack London témába vágó műveit).
Igaza van-e Márki-Zay Péternek, amikor a vélt piachoz igazítaná az energiaárakat?
Definiáljuk a piaci ár fogalmát: a kereslet és kínálat egyensúlyaként kialakuló ár. Az energiahordozók iránti kereslet stabil, a mennyiség lényegében korlátlan, így az árnak is stabilnak kellene lennie. A kínálatot azonban nem a rendelkezésre állás, hanem a kitermelési hajlandóság/kartellek/zsaroló szándékok, azaz önkényes és piszkos módszerek szűkítik.
Ha pedig az olaj, a gáz és az áram árát eleve a politika irányítja, meglehetősen hektikusan, akkor a rezsicsökkentés a hektika ellensúlyozója, afféle tempomat a padlógáz <–> satufék világában, azaz nagyon is célszerű. Más szóval, úgy népszerű, hogy közben nem populizmus.
Márki-Zay Péter okosnak tűnő gondolatmenete a "piaci ár" tiszteletben tartásáról valójában butaság: azzal az illúzióval házal, hogy van egy tisztán piaci ár, amitől eltérni piszkos dolog. A piszkosul manipulált áringadozást kiegyensúlyozni azonban tisztább, mint együtt mozogni a piszokkal. Márki-Zay (és az idealista ellenzék egésze) Károlyi Mihály történelmi hibáját ismétli, amikor feltételezi, hogy a világ döntéshozói Grál-lovagok (lásd: Trianon és előzményei), a saját nép feketeseggű, ezért a népet a külső erők alá vetni egyfajta magasztos gráli küldetés. A valóság ezzel szemben az, hogy a világon mindenki önérdekű, és mindenki a saját népével tart, aki vezető akar lenni. Kivéve a hazai ellenzéket, amely a népén kívül mindenkivel tart, így ráutaló magatartása szerint nem akar vezető lenni.
Mi a helyzet azzal a gondolatmenettel, hogy a magas ár ösztönözne az energiatakarékosságra, a rezsicsökkentés ellenben nem? Az energiatakarékosság komoly beruházással jár, amire össze kell spórolni a pénzt, illetve pályázni kell. Alacsonyabb rezsi mellett könnyebb összespórolni a pénzt, és ha bőven van pályázati lehetőség, akkor bőven lesz takarékossági beruházás is, tehát amennyire a rezsicsökkentés ellenösztönözné a takarékossági beruházást, annyira forrást is teremt rá, pályázatokkal együtt pedig már kifejezetten ösztönzi – Márki-Zay érvelése átgondolatlan.
Az ellenzék jobban tenné, ha belátná, hogy választást a létező választók többségi támogatásával (tehát nem a többség ellenében vagy a többséget kicselezve) lehet nyerni, és ennek megfelelő érvekkel állna elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése