2021. április 10., szombat

Civilizációs minimum vs. micsoda?

A 24.hu toxikus interjú"kérdése" Prőhle Gergelyhez sokat elárul a mai közviszonyokról: "Ha jobb és bal megegyezne a nemzeti és a civilizációs minimumról, a szél nem jutna levegőhöz."
E kijelentés szerint két közéleti oldal van: az egyiken hiányzik a nemzeti minimum, a másikon hiányzik a civilizációs minimum; vagy esetleg mindkét oldalon hiányzik a civilizációs minimum, ami ha meglenne, nem hadakoznának olyan vehemensen. Egyik értelmezés sem vezet elfogadható eredményre, hiszen egy demokrácia a lényegéből adódóan rendelkezik a civilizációs minimummal, ami tehát nem hiányozhat mindkét oldalon, így a kérdéspótló állítás butaság.
Az a (valószínűbb) lehetőség sem jobb, miszerint a nemzeti oldalon hiányozna a civilizációs minimum: a demokratikus viták egyik álláspontja sem civilizálatlan. A civilizálatlanság a demokratikus keretből való kilépéssel kezdődne - de vegyük észre, hogy nem kezdődik.
Aki szerint Mo. nem demokrácia, fontolja meg, hogy mihez (pl. a Trump-letiltó USA-hoz) képest? És vegye észre, hogy ha mi nem vagyunk demokrácia, akkor a világon egyetlen ország sem az.
A nyugati demokráciák mai helyzete hideg polgárháború, a szájkaratézó felek zászlajára ez van írva: "Isten, család, nemzet" és "Egyén, szabadság, szivárvány". Azért háborúznak verbálisan, mert egyik oldalon sincs stabil többség: négyévente vagy 45-55% az eredmény, vagy 55-45, és ez nyugtalanítja a feleket, szeretnének - akár különböző trükkökkel - végre tartós fölénybe kerülni.
Az újságíró, aki rendszeresen feltűnik a konzervatív közmédiában a bal-lib oldalt képviselve, az idézett toxikus állítással kimutatta a foga fehérjét: civilizálatlanságnak tartja a demokrácián belüli másként gondolkodásnak azt a fajtáját, ami nem a sajátja. Az övé nyilván szabad, független, üdvözlendő, míg a tőle eltérő civilizálatlan, agymosott, lenézendő. E látszatkeltés az egyik trükk, amivel a bal-lib oldal igyekszik tartós fölényt elérni - ne dőljünk be neki, ahogy persze a többi elmetrükknek se, akármelyik oldalról adagolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése