2021. április 15., csütörtök

Mi a baloldali?

Minek nevezhetjük értelmesen azt, aki baloldalinak tartja magát, miközben minimális köze van (vagy sincs) a hidegháború előtti baloldalisághoz? Azaz: nem akarja Che Guavara mai megfelelőjét miniszterelnöknek, nem államosítana semmit, sőt inkább privatizálna néhány állami vállalatot; adókat emelne ugyan, de riadtan visszatáncolna az adók okozta gazdasági zsugorodást látva; a mélyszegényeken más pénzéből segítene, a sajátjából egy fillért sem szánva erre - és mindenkor készenlétben tartana több magyarázatot is, hogy miért nem hoznak eredményt a szép elvei (100 év erre nem elég, akadályoztak a másként gondolkodók, a "segítettek" nem értették meg az elgondolást, nem volt kedvező az uborka görbülete, mindig rosszkor esett az eső/sütött a nap, stb.).
Az ilyen baloldali valójában nem baloldali berendezkedést, hanem emberarcú kapitalizmust vágyik építeni, "emberarc" címszóval lila ködös ideált álmodik; tündérmesét, amelyben az oroszlán repülve legeli a falevelet, a gödölye pedig önfeledten úszkál a farkasokkal teli tengerben. És csodálkozik (nem a gödölye, a baloldali), hogy nincs hatása. Hogy csak fújja a szirénénekét, a hajósok meg nem ugranak fejest a vízbe.
A "baloldali" ember nem népszerű, mert konstrukciós hibákat követel a nélküle egész jól működő gépezetbe: az Audi úgy menjen jól, hogy ne menjen sokszorta jobban a többi autónál, mert az már "igazságtalan". Aki tanul, nehogy már boldoguljon - még megsértődik, aki nem volt hajlandó tanulni. Aki szorgalmasan dolgozik, nehogy sokkal többet keressen a kevésbé szorgalmasoknál, mert ez... [dühös blablabla].
A baloldali koncepció történelmi vereséget szenvedett a hidegháborúban. Kiderült, hogy működésképtelen. Hogy (a tömeggyilkosságok után) szegénységhez és társadalmi összeomláshoz vezet. A magát baloldalinak tartó ember egyszerűen elfeledte frissíteni a világról szóló adatbázisát. Ideje, hogy betöltse az agyába a rendelkezésre álló tapasztalati tényeket, és működőképes koncepciót keressen magának. Például azt, hogy saját vállalkozása tisztességes hasznából finanszírozza a hobbijait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése