2021. május 5., szerda

Politika = háború?

Kötter Tamás szerző (görög elképzelések és Machiavelli alapján) arra jutott, hogy a politika háború.
A politika és a háború között ugyanakkor számos fontos különbség van, amelyek miatt jó okunk van elkerülni, hogy egyenlőségjel kerüljön közéjük.
Többet mond a politika természetéről, hogy harcot mímelő színjáték, egyfajta Vitéz László az Ördög ellen előadás, ahol a közönség szavazza meg, ki kicsoda. A résztvevők mindegyike állítja, hogy ő a jó vitéz, ellenfele(i) a lepofozandó rossz(ak). A néző szimpátialapon dönti el, kinek drukkol.
Miben nem hasonlít a politika a háborúra: 1. élet-halál helyett közpénzre megy; 2. a képzett katona stratégiát követ, és nem lő csípőből mindenre, mint pl. az aktuális ellenzék; 3. hadifoglyok helyett korrupción kapott bűnbakok vannak; 4. a cél nem a tartós győzelem, hanem a közönség szimpátiájának megőrzése, a szurkolótábor egyben tartása; 5. míg a háborúba gyakran bevonódnak civilek, a politikai elit összezár a civilek ellen.
Miért célszerű elkerülni, hogy a politika túl háborús jelleget öltsön: 1. a háború a józan észt felfüggesztő parancsuralomért kiált, demokráciában épp a józan ész uralmára törekszünk; 2. a háború erőszakot, nyomort és szenvedést hoz, míg a politikától békés jólétet várunk; 3. a háború tengernyi közpénz elherdálásával jár, a politikában viszont a közpénzek optimális felhasználását szorgalmazzuk.
A fentiek miatt lehetőleg ne vetítsünk háborús modellt a politikára, ne éljük bele magunkat túlzottan Vitéz László és az Ördög előadásába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése