2021. május 15., szombat

A laposföld mint aranybánya 8. rész

A társadalomátalakító laposföldhit mantrája, hogy minden elképzelhető rosszról a társadalom tehet, ezért forradalommal le kell rombolni, majd nulláról újraépíteni. Kerülted az iskolát? Erre valójában a társadalom késztetett. Nincs kedved dolgozni? A kizsákmányoló társadalom felelős, nem te.
Bűnözők között nőttél fel, és belőled is elkövető lett? A rasszista társadalom miatt van. Nem vállalsz gyermeket? Naná, ebbe a patriarchális elnyomó társadalomba?! Létszámpótló kultúridegenekkel számoltatod fel a közösségedet? Az ilyen társadalom megszűnést érdemel!
Jöjjön valami új, sosem látott, igazságos. A válasz minden gondodra: forradalom. TGM-et a könyvespolcra, Che Guavarát a pólóra, vörös csillagot a sapkádra, BLM-et az utcára, azt' hadd szóljon! Olyan társadalmi igazság lesz itt, hogy kő kövön nem marad.
Kényelmes érvelés, leszakadt rétegekben népszerű is, ilyesmi vezetett anno a kommunizmushoz. Álljunk meg egy pillanatra, hogy felelevenítsük a hidegháború tanulságát: bármilyen vonzónak is tűnhetett a kommunizmus egyes nézőpontokból, egy ideig, társadalmi szinten óriási kudarc lett, semmi pénzért nem akarunk újra feléje "haladni".
Nyugaton azért lelkesít némileg a társadalomátalakító laposföld-mantra, mert nincs közvetlen tapasztalat a kommunizmus mint "válasz" minőségéről. A volt szocialista országokban viszont még él az emléke, még nem múlt el a többségi védettség. Legyünk optimisták, a nyugati embernek van magához való esze, nem kell elmennie a sikátor végéig, hogy tábla nélkül is összerakja: ez zsákutca.
A társadalomátalakító laposföldhitből így lesz szavazatcunami a konzervatív oldal számára. Ellenzékből szidva-szponzorálnád a konzikat? Ha ez neked jó, hosszú távra, akkor maradj csak laposföldhívő!
- vége -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése