2021. május 5., szerda

A laposföld mint aranybánya 1. rész

Mi a közös Soros Györgyben és Orbán Viktorban? Az, ahogy mindketten profitlehetőséget látnak az irracionalitásban, és nem haboznak kihasználni: SGy azért tudta anno milliárdos haszonnal "bedönteni" az angol fontot, mert észrevette, hogy a brit kormány, mesterségesen és észszerűtlenül, a piaci fölött akarja tartani a nemzeti valuta árfolyamát, és kész erre óriási összegeket áldozni - praktikusan átcsorgatva azokat SGy számlájára. OV pedig azért ennyire sikeres ilyen hosszan, mert feltérképezte az ideológiai "laposföld" területeket, amelyeken az ellenzék makacsul tagadja a valóságot, és kész erre óriási szavazatszámokat áldozni - praktikusan felduzzasztva velük OV politikai számláját.
Séma: kifigyeled, hol megy szembe ellenfeled a piaccal/választókkal, dacosan állítva, hogy a "föld lapos", és e területeken kezdeményezel térképészeti versenyt. Nem kérdés, hogy a piac/választók erejére támaszkodva ki nyer.
Tanulság: ne légy tartósan irracionális, vagy ha már az vagy, légy egyben fukar, és ne áldozz a laposföld modelledre komoly összegeket / rengeteg szavazatot; a pénzügyi/politikai szabad piac kikényszeríti a szereplőkből a racionális magatartást. (Demokrácia = a politikai ideák szabad piaca.)
SGy óta a világ összes kormánya ötször is meggondolja, hogy érdemes-e a nemzeti valutája árfolyamát eltéríteni a piacitól; OV óta a világ összes politikai tényezője kezd rájönni, hogy lúzer ötlet a választói preferenciák ellenében politizálni.
A laposföldhitű politizálás három okból is kiszolgáltatott helyzetbe hoz, folyamatos ziccereket, játszma- és mérkőzéslabdákat ajándékozva az ellenfélnek: 1. az ideológia kiszámíthatóvá tesz, mint ökröt a következetessége; 2. érzéketlenít a veszteségre, ami ideológiai szempontból szükséges sőt nemes "áldozat"-ként értelmeződik; 3. az irracionalitás pedig vesztessé tesz, mert a döntésekről, ha egy ponton alaposabban el kell rajtuk gondolkodni, kiderül, hogy indokolhatatlanok. (A következetes ökörről pontosan tudni lehet, hol lesz x időpontban; az egyenes mozgással járó veszteséget nemes áldozatnak érzi; és ha indokolni kell a vesztes magatartását, ennyit tud felhozni: "büszkén vállalom, én egy ilyen ökör vagyok, legközelebb is így csinálom, mert csak".)
A pénzügyi laposföldhit könnyen belátható, egymás mellé teszed a piaci árfolyamot meg az ideológiai elképzelésedet, és számszerűen látszik, milyen messze vannak egymástól. A politikai laposföldhit nehezebben ismerhető fel, mert az ideológiai szemellenző gyengénlátóvá tesz: ha egymás mellé teszed a gulyáslevest meg a szójapörköltet, kevésbé számszerű, hogy melyikkel fogsz veszíteni és miért. Ezért is tanulságos lajtstromozni az aranybányaként kiaknázható politikai "laposföld" területeket. (folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése