2021. május 9., vasárnap

A laposföld mint aranybánya 3. rész

Mi lenne, ha moralizáló lángossütők kitalálnák, hogy a lángost erkölcsi kötelesség ecetbe áztatni, fokhagymás tejföllel bekenni pedig aljasság? Az ecetes lángossal tönkremennének, a fokhagymás tejfölössel pedig vagyonokat keresnének a nem moralizálók. Ám mi lenne, ha a moralizáló lángossütők médiafölénnyel erősítenék a pozíciójukat? Csak az ecetbe áztatott lángost hirdetnék mindenütt, a többit pedig "érintethetetlen" páriaként kerülnék.
Mi lenne, ha a művészek is felsorakoznának, és minden filmben, minden színdarabban, minden sikerkönyvben ecetes lángost majszolnának a jók, a tejfölös lángos pedig a gonoszok undorító moslékaként jelenne meg? Az aljas rasszista bűnöző pl. két vérnőszés között benyomna egyet, a koncentrációs tábor parancsnoka népirtás közepette két pofára tömné, a korrupt politikusok hátterében felsejlene a tejfölös lángos árnya.
Felemás helyzet alakulna ki: a közönség továbbra is a tejfölöset kívánná, de az érzelmi nyomásra reagálva elkezdene úgy tenni, mint ha az ecetes lenne a kedvence. Ecetes mozgalmak alakulnának, "én is ecetes vagyok" fészbuk csoportokon tolnák az "igét", a tejfölös lángos gyérülő kedvelőit pedig kiszorítanák a közéletből, a művészetből, az egyetemekről...
Vegyük észre, hogy ez történt/történik a nyugati posztdemokratikus társadalmakban. A többséggel szemben moralizáló politikusok mellé felsorakoztak a médiainfluenszerek, a művészek, a tudósok, szinte "mindenki, aki számít", és olyan látszatot teremtettek, mint ha a többségnek szégyellnie kellene magát a spontán véleménye miatt, illetve a miatt, hogy a véleménye szerint szavaz. Az eredmény elgondolkodtató: a nyugati ember ma úgy véli, hogy a saját érdekei/kultúrája/társadalma/jövője ellenében szavazni az egyetlen lehetőség, hogy az önfelszámolásnak nincs érdemi alternatívája.
Ebbe a véleményhegemón helyzetbe "rondít bele" a stigmatizált "populizmus" a maga szemtelen ajánlatával: tejfölös lángost szeretnél ecetes helyett? Tőlünk azt kapsz, mivel demokráciában azt is szabad. Az ecetes lángosnak csápolni laposföldhit, nyerd vissza a józan eszed, szavazz ránk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése