2020. november 5., csütörtök

Trump, Biden, Európa, mi

Most, hogy Biden gyakorlatilag megnyerte az amerikai elnökválasztást, elemezhetjük az okokat és a várható következményeket.
Okok: az öregurasan döcögő, enyhén demens, feje búbjáig az utált politikai elithez tartozó, a hatalmat borítékolhatóan továbbpasszoló Biden az idősotthon kapujában még mindig vállalhatóbb a választók többsége szerint, mint a maverick outsider szexista bunkó bohóc Trump, aki megkezdte az elit lebontását és a tartós nemzetközi konfliktusok rendezését, de aztán nem nézett szembe a koronavírussal, ezért nem futtatta fel a gazdaságot sem. Valószínűleg az utóbbi két tényező lett a veszte.
Az előbbi két tényező viszont emlékezetessé teszi az elnökségét: az amerikai nép egy ideje úgy érzi, hogy kifúrták a saját demokráciájából (lásd: kartelldemokrácia), és Trumpon keresztül megmutatta, hogy "azért a víz az úr". Továbbá, Trump elmozdította a holtpontról az izraeli-palesztin és az USA-Irán konfliktust, felismerte a(z ortodox) keresztény reneszánszát élő Oroszországban a hosszú távon lehetséges szövetségest, valamint visszatért a tranzakcióalapú (quid pro quo) diplomáciához, ami elvi nézetben visszalépésnek tűnhet talán, de a gyakorlatban a többi erőközpont által sokkal jobban értett és beszélt nyelv, így alkalmasabb a létező világ biztonságosabbá tételére.
Következmények: az elnökváltással várhatóan visszatér az értelmiségi abszolutista kartelldemokrácia (mindegy kire szavazol, ugyanazt a PC-gender-posztmodern cenzúrázó társadalomkísérletes véleménydiktatúrát kapod a háttérapparátustól), meg
az előző évtizedekből ismert elv- és értékürügyű nemzetközi politizálás, amely vaksi elefántként tör-zúz a létező világban, majd Európával fizetteti meg a kárt (lásd: demokráciaexport, arab tavasz, nem létező "demokratikus erők" támogatása, vérontás, összeomlás, menekülthullám, terrortámadások, a másként/gyakorlatiasan gondolkodó kormányok gyepálása).
Az amerikai népet ismerve, néhány éven belül újra a víz lesz az úr, ám ehhez Trumpnál alkalmasabb jelöltet kell találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése