2021. február 17., szerda

Szabad sajtót, Szabad Európát?

Márki-Zay Péter lelkes kampányposztja új Szabad Európát sürget, mert szerinte nálunk nincs sajtószabadság. A tények azonban nem ezt mutatják: kormányellenes/ellenzékpárti hírek olvashatók ugyanis itt és itt és itt, meg itt és itt és itt és itt és itt és itt és itt és itt és itt és itt, stb. Márki-Zaynak elgurult? Oké, hogy egy politikus igyekezzen követőket toborozni. Oké, hogy ehhez lelkesítő üzenetek, a valóságra húzott kreatív kampánynarratívák kellenek... nos, igazából nem kellenek, de bal-libéknél fixa idea, hogy kellenek. Csakhogy egy nyilvánvalóan tényellenes narratíva nem alkalmas táborépítésre, mert visszaüt, és a tábor leépül, illetve nem épül fel.
A politika - többek között - a működőképes lelkesítő narratívák megtalálásának művészete. Más szóval, a nem nyilvánvalóan tényellenes narratívák alkalmazásának művészete.
Márki-Zay jobban tenné, ha a valósággal kevésbé feltűnően szembemenő kampányállítások farigcsálására összpontosítana. (Meg a közjóra - tehetjük hozzá jogos elvárásként -, de a közjó felé vezető út első lépéseként legalább a tényszerűségre.) Nálunk konkrétan szabad a sajtó, a gondolkodás és a véleménynyilvánítás, míg a fejlett világ többi országában bal-lib hír- és véleményhegemónia korlátozza a tájékozódást/gondolkodást/véleménynyilvánítást. Nem nálunk törlik és tiltják le a vélemények egyik pólusát, hanem a fejlett világban! És ott sem Márki-Zay pólusát cenzúrázzák, éppen ellenkezőleg: az övét ezerötszázzal nyomatják vízcsapon, lefolyón, esőcsatornán, továbbá minden testnyíláson és agysejten át. Márki-Zay szlogenje ezért, ha valamilyen megfontolásból sarkosan akarnánk fogalmazni, legfeljebb így lenne értelmes: sajtószabad Európát, szabad Amerikát! Magyarországnak meg önpelenkázó ellenzéket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése