2021. június 3., csütörtök

A '22-es választások tétje

Kezdjük azzal, mi nem tétje a jövő évi választásnak: hogy menjen-e a "rezsim". Az ellenzék is egy rezsim, a régi. T.i. a kommunista, amelynek elitje a mai ellenzéki anyagi-szellemi elit zömének szüleivel, nagyszüleivel esik egybe. A "villák proletárjai" ma elitegyetemen végzett, "szociálisan érzékeny" villalakók (nem költöznek ki). Azzal tehát, hogy a választók esetleg "menesztik" a rezsimet, csupán az előzőt hozzák vissza a politikai hatalomba. Szintén nem tét, hogy legyen-e korrupció: a korrupciót az előző rezsim fejlesztette és járatta K2-es csúcsra, kormányváltás esetén az utóbbi évtizedben leapadt bankszámlák feltöltése várható, az ország leamortizálása mellett - amit a régi rezsim mindig meg tudott magyarázni. Mindig volt (lesz) egy profin előadott és hihető, nemzetközileg elfogadott, "tudományos" történet arról, miért elkerülhetetlen, hogy tönkremenjünk.
Ami változhat ellenzéki győzelem esetén, annak jó előképe Budapest: épülő-szépülőből leépülő-eladósodó-kaotizálódó város lett, a világ legtrendibb politikai blablái és a kapcsolati háló anyagi feltöltése közepette. Az eltűnt lehetőségek magyarázata "profi": fogd rá a nyuszira! Az egész ország hasonló útra léphet a "haladás" legtrendibb blabláihoz felzárkózva.
Nem elvi szükségszerűség, hogy országos szinten ide vezessen egy bal-libre-át. Hanem gyakorlati tapasztalat. Ide szokott vezetni. Még nem késő jelét adni, hogy ezúttal talán mégsem: a fővárosban trendi blabla és nyuszira mutogatás helyett észszerű fejlesztéseket kellene végrehajtani az előttünk álló szűk egy évben, hihetővé téve, hogy az irányváltás nem 1985-be visz vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése