2024. június 12., szerda

Az európai választásokra

Gyengült a Fidesz és a baloldal, előzmény nélkül kiáradt a Tisza Párt.
Látszólag - és retorikája szerint is - a kormányoldallal szemben áll a Magyar Péter vezette formáció, valójában azonban?
Európai parlamenti nézetben ugyanúgy konzervatív, Magyar maga hangsúlyozza, hogy Fidesz-háttérből érkezik. EP szempontból tehát nincs a kormánnyal szemben, sőt ha belegondolunk, a baloldal épp az Mo-szapulásba bukott bele, így Magyar súlyos dilemmával szembesül.
Vagy folytatja a baloldalra jellemző szapulást, pénzmegvonásért rimánkodást, és annak rendje-módja szerint belebukik, vagy felhagy ezzel a vesztes stratégiával, és noha szervezeten kívül, lényegében újra a Fidesz oldalán találja magát.
Aki némileg követi az Európai Parlamentben elhangzottakat, tapasztalhatta, hogy a tagállamok ellenzéke otthon csörtézik a kormányával, és tartózkodik attól, hogy az európai színtéren akár csak áttételesen ártson a hazájának, kivéve a mi bukott ellenzékünket, amely ilyen értelemben negatív unikum.
Külön pikantériája a választásnak, hogy 21 magyar EP-képviselőből 2 (azaz kettő) baloldali, 19 konzervatívval szemben. Ennek fényében gyengült a Fidesz, vagy áttételesen erősödött? A konzervatív nézőpont képviselete terén erősebb (91%-os) helyzetbe került, és halad a 4/3-os? győzelem felé.
Utóirat (júl. 3.): A fejlemények fényében kijelenthető, hogy Magyar Péter köszönettel lenyúlta a rá szavazó baloldaliak voksait, aztán kipukkadt a lufija, így az érintettek lényegében a levegőre szavaztak. Remélt színarany a magyar politika történetében még soha nem bizonyult ilyen hamar trombitaréznek. Akkor sem csinálhatta volna ügyesebben, ha a Fidesz kifejezetten erre a feladatra béreli fel. Nincs arról hír, hogy felbérelte volna, így egyelőre abból indulhatunk ki, hogy saját „zseniális” elhatározásra tette.