2016. augusztus 12., péntek

A Trump-jelenség

Ez a Donald Trump egy trumpli? - kérdezi egymástól több tízmillió amerikai. A modortalan, már-már szalonképtelen beszólásairól elhíresült republikánus (konzervatív) elnökjelölt alkalmatlan lenne a világ legerősebb liberális demokráciájának vezetésére? Nincs más lehetőség, mint a külügyminiszterként sok évnyi kormányzati tapasztalatot szerzett - tehát bizonyítottan szalonképes - Hillary Clinton demokrata jelöltre szavazni? Nem ilyen egyszerű a helyzet.

Először is, Trump nem véletlenszerűen, hanem hosszú előválasztási vetélkedés eredményeként lett elnökjelölt, maga mögé utasítva számos jó modorú, művelt, kedves konzervatív jelöltet. Ha ők kellettek volna a republikánus szavazóknak, akkor most az egyikük állna Trump helyén. Donald Trump tehát a maga érdes modorával a legnépszerűbb a saját táborában, így republikánus nézetben a legesélyesebb arra, hogy elnökké válasszák.

Mennyiben adja önmagát, és mennyiben tudatos lebunkulás eredménye, ahogy viselkedik? Azt gondolom, hogy a személyiségétől nem áll messze ez a közéleti póz, de ha a választók mást várnának tőle, akkor szalonképesebb pózt is magára tudna ölteni. Úgy viselkedik, ahogy szerinte - és a kampányszakértői szerint - a legkedveltebbé teheti magát.

Hogyan került az Egyesült Államok olyan helyzetbe, hogy a potenciális többség szalonképtelen elnökre vágyik? Inkább arról lehet szó, hogy a 2001. szeptemberi terrortámadásokra adott válaszokkal már annyira elégedetlen a közvélemény, hogy kiábrándult a szalonképes politikai elitből. Egy kívülről jövő, népi stílusú figurában látja a megoldást, és nem az évek óta helyzetben lévő Hillary Clintonban, akitől az eddigi - a többség szerint elhibázott - kül- és belpolitika folytatása várható.

Másodszor, Trump főleg azzal kampányol, hogy radikálisan ésszerűbbé teszi hazája viselkedését. Tanulmányozzuk figyelmesen a következő nyilatkozatát: „Nem vonultam volna be Szíriába, nem harcoltam volna annyit Asszadért, Asszad ellen, mert az összképet néztem volna. Ott van Irán, amelyből mi csináltunk nagyhatalmat. Irán ma nagyhatalom. Mi tettük azzá, minden idők legökörebb megállapodásaival. Tehát most ott van Irán és Oroszország, ezek Asszadot támogatják. Mi elvben mindkettő ellen harcolunk, és elvben az ISIS ellen is harcolunk, miközben az ISIS harcol Asszad ellen." Trump jól fogalmazza meg az amerikai stratégia szétesettségét, logikátlanságát és tarthatatlanságát. Mi is érintettek vagyunk, hiszen ez a „stratégia" a heves vitákat kiváltó menekültválság fő oka.

Az értelmiségi véleményformálók helyében én nem Trump elnökségétől tartanék, hanem az eddigi logikátlan stratégia hatalmon maradásától, mert az erősebben veszélyezteti a világ biztonságát és az amerikaiak jólétét, mint az elképzelhető legszalonképtelenebb beszólás. Tanulság: egy Trump-jelenség csak akkor számíthat átütő sikerre, ha a politikai elit már hosszú ideje ésszerűtlenül, a közvéleménnyel szembemenve politizál, és makacsul nem hajlandó irányt váltani. Ettől érezheti úgy a választók többsége, hogy ideje jól odatrumpolni a hatalmon lévőknek.

4 megjegyzés:

  1. Szep jo napot Vertes ur!
    Ekezetek nelkul irok, mert kint elo magyar vagyok. El tudom magyarazni a Trump jelenseget. En mellesleg Cruz szavazo vagyok, aki masodik helyen vegzett, ami azert eleg szep eredmeny. A republikanus establiszment felig-meddig onmaga liberalis (sokan az abortuszt is tamogatjak, illetve bedolnek a liberalis demokrata part eroszakoskodasaianak), ezert nem kedvelnek egy olyan valodi konzervativ jeloltet mint Cruz-t. Cruz pl. halalbuntetest adna az abortuszt vegzo doktoroknak, Trump pedig rendszerint az abortuszt megengedne. A primary szezon (az elovalasztas) idejen pl. tobb allamban a republikanus szavazatok tobbfele megoszlottak, Trump, Cruz, es Rubio kozott, es tobbszor azert elofordult, hogy Trump nem haladta meg az 50%-ot. Tehat hiba lenne azt allitani, hogy a legtobb republikanus szavazo Trumpot partolja. Tobb konzervativ ismerosom azt mondja, nem szavaz ra, en sem fogok ra szavazni, beirom Cruz-t es Rand Paul-t (ez az un. write in candidate). Azonban Trumpnak nagy igaza van hogy az illegalis bevandorlast vissza kell szoritani, igy jutnak az orszagba az ISIS terroristak, akik 100 embert lottek agyon Orlando-ban. Mas reszrol Clinton a bevandorlast 550%-ara emelne. A bevandorlok szavazhatnak is, szemelyazonosito dokumentum bemutatasa nelkul, es orvosi ellatashoz is jutnak. Ez az allapot tarthatatlan es orvosolni kell.

    VálaszTörlés
  2. Illetve meg azt is megjegyzem, hogy csak azert mert Trump rossz, attol nem kell Clintonra szavazni. Nem veletlen, hogy Obama elnok alnoki bunbocsanatat adna mert tobb egymas utani botranyban is volt resze. Az amerikai kommunista parttal is vannak kapcsolatai, ami ugyebar itt Magyarorszagon az elmult negyven ev miatt Clinton minimum teljesen szalonkeptelen kell lennie. Mellesleg az adot felemelne az amerikai kozeposztalyon, noha az USA az az egyetlen orszag ami a legtobb adot fizet, es a welfare (allami szegenysegtamogatast) szinten felelotlen modon meg jobban kiterjesztene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves csmatyi! Köszönöm a helyszíni információkat, nagyon sokat segítenek a helyzet megértésében.

      Hogy látja a következőt: az új kampányfőnök, Steven Bannon képes lesz megválaszthatóvá tenni „a Trump"-ot?

      Törlés
    2. Időközben Bannon zűrös előéletéről is jelentek meg hírek, ezek alapján valószínűleg nem sokat használ a jelenléte a csapatban. Inkább teher lehet, mint értéknövelő tényező.

      Törlés