2020. július 27., hétfő

Kinek nyúlták le az indexét?

Állítólag az index.hu-t nyúlták le csúnya, gonosz, sőt nagyon csúnya, nagyon gonosz, patás lábú befektetők. Akik egyébként baloldaliak... A szerkesztőség tiltakozik, vele tiltakozik az ellenzék, és ahogy ez lenni szokott, a tiltakozók ellen is tiltakoznak a másként gondolkodók.
Azon meg senki nem gondolkodik, pontosan hogyan lehet lenyúlni egy portált. A tulajdonos kérésére, másképp nem megy.
Ha nekem, Gipsz Jakabnak van egy gipsznews.hu című korszakalkotó portálom, azt konkrétan senki sem tudja lenyúlni. Ha anyagi problémáim támadnak, és felkérek egy "lenyúlós" befektetőt, de másnap meggondolom magam, regisztráltatok egy gipszhir.hu (vagy akár kovacsjenohirek.hu) oldalt, és ott folytatom, ahol állítólag "lenyúltak". Már, ha tényleg, őszintén és frankón akarom folytatni.
Pontosan mi akadálya lenne annak, hogy a nepszabadsag.hu ma is ossza az észt pl. hetfejuturul.hu vagy haladohirek.hu néven? Szerződéses akadálya biztosan nincs, ha csak nem arról szól az idevágó passzus, hogy az érintettek önként, esetleg jelentős összegért cserébe, lemondanak a jövőbeni közírásról...
Az index-ügy valójában kétoldalú közönséghülyítő játszma: adott egy hírféle portál, aminek már nincs pénze fizetni a dolgozóit (sokan vannak, tessék megnézni, hányan írtak alá). Keres egy előre tudhatóan "lenyúlós" befektetőt, és felkéri, hogy fektessen be. Úgy okoskodik, hogy a lenyúlós PR-bomba hatalmasat durran majd kül- és belföldön. Hiszen beleillik egy évek óta szorgosan írt és sulykolt forgatókönyvbe, kajálni fogják a fanok. A befektető meg előre látja, hogy ilyen játszma készül, ám úgy okoskodik, hogy érdemes belemenni, mert ő jön ki jobban belőle. A Népszabadság hasonlóan gyanús körülmények között híresztelt "lenyúlása" óta tudható, mi lesz a reakció: 1. oldalon értelmiségi nyavalygás, 2. oldalon értelmiségalázás. 1. oldal népszerűtlenebb lesz, mint volt, 2. oldal meg ellenkező irányba mozdul a felmérésekben.
Logikus kérdés, hogy miért kamuzza bele magát a portál egy borítékolhatóan vesztes játszmába. Tippem szerint értelmiségi hübriszből: jobbnak tűnhet 10 erősen felhergelt fan, mint 20 félig hergelt ingadozó. Csakhogy a demokráciát szavazattöbbségre játsszák, az nyer, aki több szavazatot kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése