2022. január 12., szerda

Segély helyett gyűjtögessenek?

Rutger Bregman sikerkönyvei szerint az emberiség helyzete a vadászó - gyűjtögető életmód feladásával, azaz a letelepedéssel romlott drámaian. (Letelepedés előtt minden szép, jó, igazságos és rózsaszín volt, utána minden rossz és fekete lett.) Hogyan tudnánk tesztelni ezt az elméletet?
Úgy, hogy az afgánok épp segélyt kérnek, mert az összeomlott gazdaság miatt, ahogy mondják, éhínség fenyegeti a 38 milliós nép felét. Nos, miért nem mennek – Bregman idillje nyomán – vadászni és gyűjtögetni?
Gondoljunk bele: ha a sztárértelmiséginek igaza van, nem csak a segély spórolható meg, hanem az életszínvonal is drámaian megugrik a régi életmódhoz való visszatéréstől. Néhány elhibázott évezred után az afgánok élete egy csapásra szép, jó, igazságos és rózsaszín lehet újra. Megannyi egészséges, elégedett, boldog ember bóklászna a bőséget tálcán kínáló tájban...
Ám konkrétan hol tudna a szóban forgó 19 millió ember vadászni és gyűjtögetni? És mit találna a határban? Mármost, ha a vadászó - gyűjtögető reneszánsz kivitelezhetetlen (abszurd, sőt felháborító), és ez praktikusan mindenki számára nyilvánvaló, akkor hogyan, kinek a megítélése szerint lehet még sztárértelmiségi Bregman?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése