2023. április 24., hétfő

Kinek lapos a föld?

A Szkeptikus Társaság Laposföld-díjat adott Bagdy Emőke pszichológusnak. Rosszul hangzik, elsőre a díjazott szempontjából. Közelebbről vizsgálva azonban a díjosztókra nézve.
Íme a díj indoklása: "a szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elkötelezödésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran füszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával".
Nézzük pontonként.
1. A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont képviseletéért.
Nos, a Bagdy Emőke által képviselt - hagyományos - álláspont nincs több évtizede meghaladva... egyáltalán nincs meghaladva. Nem alakult ki semmiféle konszenzus arról, hogy fiúnak és lánynak lenni csupán társadalmi konvenció, teljesen független a biológiától.
Nem is alakulhat ki efféle többségi álláspont, hiszen ha fiúnak/lánynak lenni akarat/elvárás kérdése volna, nem lenne szükség hormonterápiára valahányszor egy illető el szeretne térni a biológiai nemétől. A kezelés bizonyítja, hogy "azért a biológia az úr".
2. Ideológiai elkötelezettségből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásokért.
A hagyományos álláspont sosem ideológiai, hiszen a sok évszázados tapasztalat alakítja szervesen. A hagyománnyal való szembefordulás szokott ideológiai alapokon állni - kivéve, ha egy új tudományos paradigmáról van szó. Új tudományos paradigma lenne, hogy ki-ki társadalmi elvárások miatt fiú/lány, és ezen kénye-kedve szerint változtathat? Hmm: hétfő reggel eldönti, hogy ma lány lesz; kedd reggel meg, hogy ma fiú; szerda reggel pedig...? Tapasztalat szerint ez nem így működik, tehát gender kérdésben a hagyomány elvitatása áll ideológiai alapon. Továbbá, milyen homofób megnyilvánulást ismerünk Bagdy Emőkétől? Semmilyet. A homofóbia önkényesen kiterjesztett értelmezése (miszerint aki genderügyben bármi ellenvetést tesz, az máris homofób) pedig manipuláció, szellemi furkósbot, entellektüel keretlegénykedés.
3. Szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával fűszerez.
Nézzünk egy-két példát: Bagdy Emőke vetette fel, hogy minden ember az univerzum páratlan csillaga; valamint hogy az álom az agy rendszerező funkciója; amikor álmodunk, az olyan, mint amikor a számítógép rendezi a merevlemezét. Nos, egyik sem kvantum, nem halandzsa, hanem figyelemreméltó meglátás, érdemes végiggondolkodni.
Összegezve: a "szkeptikusok" laposföldhívő társasága jobban tenné, ha megismerkedne az emberi gondolkodás ókori görögök által kidolgozott szabályaival, a józan ésszel, az észszerűséggel... azután kipróbálná, hogy tud-e megfeszített akaraterővel nemet módosítani, és szkeptikussá válna a saját aktivista ideológiájával kapcsolatban. Apropó: ugye közismert, hogy már Ptolemaiosz (Kr.u. kb. 90-165) modelljében is gömb alakú a föld, vagyis hogy az ókor óta lényegében senki nem gondolja, hogy lapos lenne?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése