2020. október 6., kedd

CEU - megy, jön, marad?

Tegnapi hír szerint nem írható elő, hogy egy nálunk külföldi diplomát osztó egyetemnek legyen valós külföldi háttere (és ne csak postafiókja), mert az ilyen jellegű korlátozás a szolgáltatás szabadságába ütközik.
Továbbgondolva: mondhatja a 18 karátos aranyat 24 karátosnak áruló ékszerész, hogy ő csak szabadon szolgáltat?
Vagy a dízelbotrányba keveredett VW, hogy kevésbé környezetbarátak bár az autói a deklaráltnál, ilyen alapon szankcionálni mégis jogellenes, ütközik a szolgáltatás szabadságával? Nehezen befogadható érv ez, legalábbis a naiv igazságérzet számára.
Fel van adva a lecke a kormánynak, amely máris nyilatkozott, hogy az ítéletet végre fogja hajtani: szembemegy-e a naiv igazságérzettel, vagy összeegyezteti valahogy az ítélet végrehajtásával?
Ehhez képest másodlagosnak látszik, hogy valójában a CEU el sem ment Budapestről a "lex Soros" elleni tiltakozásként? Egy ponton úgy tűnt, a CEU nem azonos a Central European University-vel, ami nem azonos a Közép-Európai Egyetemmel, hanem ezek különböző jogi entitások. Az egyik-másik Bécsbe költözött, a másik-harmadik maradt az V. kerület Nádor utcában, ahol azóta is zavartalanul működik. A honlap szerint viszont a három név ugyanazt takarja, egyfajta misztikus felsőoktatási Szentháromságként. Törheti a fejét az olvasó, hogy ha egy, akkor hogyan osztható, és a végső misztérium: visszajöhet, ami el sem ment?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése