2020. október 1., csütörtök

Beteg demokrácia?

Jourova átláthatósági és jogállamisági biztos szerint a miénk bizony beteg. Horn Gábor szerint még csak nem is demokrácia. Vizsgáljuk meg következetesen, hogy vajon milyen alapon vélhetik így, és mitől változna meg a véleményük.
Egy szocialista időkből származó gondolatkísérlet szerint az osztályfőnök biztosítja az osztálynak a demokratikus döntés lehetőségét. Mondjuk, az osztálykirándulás helyszínéről. De mi van, ha az osztály "rosszul" dönt (nem oda kirándulna, ahová az osztályfőnök javasolja)? Ez esetben nyilván nem érti, mi a demokrácia - szól az osztályfőnök. Elmagyarázza hát, hogy mi lenne a "helyes", azaz "demokratikus" döntés. Ám mi van, ha az osztály ez után is rosszul dönt, megátalkodva a demokrácia félreértelmezésében? Kétféle végkifejlet lehetséges: ilyen eset nincs, mert az osztályfőnök addig ismétli, mi lenne a "demokratikus" döntés, míg meg nem értik; vagy ha erre nincs remény, az osztály bizony nem méltó a demokráciára - az osztályfőnök dönti el, hatalmi szóval, hogy hová kirándulnak.
Ez a gondolatkísérlet szépen bemutatja a baloldal gondolkodását az általa demokráciának nevezett valamiről. Van egy kiinduló prekoncepció, miszerint a baloldal jelöltjeire kell szavazni, mert ez a "helyes", a "demokratikus", a "jól megértett" helyzetből következő, egyetlen lehetséges döntés. De mi van, ha a választó nem így dönt? El kell neki magyarázni, mi lenne a "demokratikus", "jól megértett", stb. döntés. Mi lesz, ha számos magyarázat után sem érti, hová kéne tenni az ixeket? Ez esetben nem érett gondolkodású, nem méltó a demokráciára, illetve a rendszer, amelyben megeshet ilyen csúfság, nem "igazi" demokrácia. Deficites, rosszul működő, egyáltalán nem működő, stb.
Amikor azt halljuk, hogy a magyar ellenzék üzenete nem jut el a választókhoz, valójában az lenne az igény, hogy a baloldal üzenete ellenállhatatlan erővel formálja a választói többség álláspontját. Amíg ez nem következik be, addig nyilvánvalóan nincs "demokrácia". A panasz, hogy a magyar választó nincs olyan helyzetben, hogy önálló álláspontot alakíthatna ki, valójában azt takarja, hogy a magyar választó makacsul nem akarja belátni a baloldal univerzális igazát. Honnan tudhatjuk, hogy ez lenne a független, önálló álláspont? Onnan, hogy a baloldalnak mindig mindenben, tudományosan igaza van - ez teljesen nyilvánvaló, nem?
Ellenőrizzük, tényleg ilyen ordasan elfogult-e a baloldali gondolkodás a világról, a választásokról, a demokráciáról: ha novemberben Trumpot választják elnöknek, akkor az amerikai demokrácia súlyosan deficites lesz - a "demokraták" és a médiatöbbség szerint; ha Bident, akkor az ország egyik napról a másikra visszatért a demokratikus útra. Ám a "demokrácia" csak akkor jön tartósan rendbe, ha négy év múlva a republikánus jelöltnek már esélye sem lesz...
Ezzel szemben a valódi demokrácia lényege, hogy minimum két ellentétes álláspont megfogalmazódhat, mindkettő érvei elmondhatók, mindkét álláspont eljut a választók többségéhez, a választók ez után úgy szavaznak, ahogy nekik tetszik, és a több szavazatot kapott irányzat kerül kormányra, ahol ténylegesen át tudja ültetni a gyakorlatba a szándékait. Akár egyetért ezzel az önjelölt "osztályfőnök", akár nem. Mivel a mai Magyarországon ez megvalósul, hazánk bizony jól működő demokrácia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése