2020. szeptember 30., szerda

Sallerosztó ünnepség - megint elmarad?

Jó pár éve várja a hazai közvélemény egy része, hogy Brüsszel végre kiossza a magyar kormánynak a megérdemelt kokit és sallert. A másik része meg, hogy a fagyi visszanyaljon. Közeledni látszik a sallerosztó meccs döntési pontja: Jourova átláthatósági és jogállamisági biztos (Európai bizottsági elnökhelyettes) nyilatkozott a Spiegelnek, hogy nálunk "beteg demokrácia" épül. Válaszul a kormány lemondásra szólította fel, illetve nyílt levélben kérte a Bizottság elnökét a biztos menesztésére.
Nyelvészkedjük egy kicsit: a nyilatkozat úgy hangzott, hogy a magyar demokrácia nem illiberális, hanem ill-demokrácia, ami angolul beteg demokráciát jelent ugyan, mégis inkább szóvicc, mint hivatalos diagnózis.
A biztos valószínűleg nem tudott ellenállni a bon-mot kísértésének, kockáztatva, hogy blikkfangja diplomáciai bonyodalmakat okoz.
Még akkor is, ha nem csupán személyes szeszély ihlette, hanem az Európai Bizottság napokban megjelenő jogállamisági jelentésének megállapításai - tehát papírja is van róla. Igaz, a jelentés mögött időközben bizonytalanná váltak a szankciók.
Mint ismeretes, az uniós vezetők fele fejlesztési pénzeket vonna el a demokrácia/jogállamiság terén fekete pontos tagállamoktól, míg a másik felük nem tenne ilyet. A kiegyenlített erőviszonyok miatt patikamérlegen billeg, hogy lesz-e bármiféle pénzügyi következménye annak, ha egy tagállam - bizonyos körök szerint - renitens. Ez a mérkőzés sem ért véget.
Von der Leyen bizottsági elnök máris nyilatkozott, hogy Jourova biztos a teljes bizalmát élvezi (magyarul: nem áll szándékában meneszteni). Aki tehát arra számított, hogy valaki végre, hivatalos formában, átveheti a sallerét, tovább tördelheti a kezét izgalmában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése