2020. szeptember 27., vasárnap

Csavard be, mint Viktor!

Focikedvelő miniszterelnökünk újabb bombagólját láthatta pár napja, aki figyelt: a politikai évadindító írásában megemlíti, hogy "2015 és 2019 között az egy főre eső nemzeti össztermék (GDP) 39,65 százalékkal nőtt", szemben a jóval alacsonyabb német és francia adattal. A jobboldal reakciója: kitörő lelkesedés.
Bolgár György reakciója: "a tény az, hogy még feleannyival sem. Az Eurostat adatai szerint ugyanis a 2015-ös 11 ezer 130 euróról 2019-re 13 ezer 180 euróra, vagyis 18 százalékkal emelkedett". Más ellenzéki fórumok reakciója: mély hallgatás.
Ugyanis már a 18% sem illik a gondosan épített világképbe, miszerint "tönkreteszik", "szétlopják", stb. Alighanem figyelmeztették is a lépre ment szerzőt: "figyu, ezt elszóltad, kilógsz a narratívából".
A tényleges adat (ha stabil fizetőeszközben érdekel minket) alacsonyabbnak tűnik 39%-nál, de magasabbnak 18-nál, ellenőrizheti itt az olvasó. És a 2019-es szám még fel sincs tüntetve. Nagy dilemmázás mehet az ellenzéki térfélen: ha szó nélkül beengedjük a 40%-ot, az a baj. Ha "cáfoljuk", hogy csak, mondjuk, 25%, akkor meg az lesz a baj.
A gól így is, úgy is hálószaggató. Más kérdés, hogy a nagypolitika végtelenített focimeccs legyen-e, vagy előbb-utóbb lesz jobb ötletünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése