2020. szeptember 23., szerda

Tényleg van illiberális demokrácia?

Orbán Viktor 6 évvel ezelőtti tusnádfürdői beszéde és hétfői politikai évadindító írása szerint az illiberális demokrácia nem csupán létezik, hanem él és virul: "mi már látjuk, hogy a király meztelen. A 'demokrácia csak liberális lehet' doktrínája, az érinthetetlen bálvány, a nagy fétis ledőlt, már csak a felkavart porfelhő ülepedését kell megvárnunk, és nemcsak tudni, hanem látni is fogjuk."
Ugyanakkor, a kritikai gondolkodás jegyében, feltehetjük a kérdést, hogy vajon hogyan, milyen értelemben lehet "illiberális" egy demokrácia? Abban az értelemben bizonyosan nem, hogy a szabadságot nélkülözhetőnek tartja, hiszen ettől máris diktatúrává válik. Abban az értelemben lehet illiberális esetleg, hogy a szabadság (mint bicigli) eszetlen túltolását tartja nélkülözhetőnek - és valószínűleg el is találtuk, mit ellenpontoz az "illiberális" szóval Orbán Viktor.
Az értelem azonban továbbra is berzenkedik, hiszen a politikai irányzatok irodalma ismer bal- és jobboldali liberalizmust is, a jobboldali változatot "libertarianizmus"-nak szokás nevezni, és nem állhat ellentétben a konzervatív értékekkel, ha seregnyi angolszász konzervatív tartotta-tartja magát libertáriusnak.
A politika persze nem a szemlélődő filozofálás, hanem a lehetséges művészete: talán ezért egyszerűsíti a miniszterelnök közönségbaráttá a viszonylag bonyolult kategóriarendszert. Tény, hogy nálunk nem terjedt el a libertarianizmus. Tény, hogy nyugaton is lassanként bekebelezi a bal-liberalizmus, így nem sok követendő marad belőle. Kár, mert a Voltaire-nek tulajdonított híres elvet (Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.) mintha a konzervatívok képviselték volna nagyobb meggyőződéssel az utóbbi évszázadban, így a libertarianizmus elpárolgásával az elv is légiesedni látszik. Jobboldalon romlik a stílus, és sovány vigasz, hogy baloldalon ki sem alakult: ha nem vagy fenntartás nélkül a bal-lib véleményführerekkel, nem létezel.
Elfogy körülötted a levegő. Márpedig ez így nem helyes, pláne nem liberális. Helyre kell állítani a különböző nézetek sokszínű együttélését, bármilyen dühösek is ettől az önmeghatározás szintjén "liberális"-ok.
Ezt a helyzetképet fogalmazza meg harcias tömörséggel az írás: "Az 'olyan, hogy illiberális demokrácia, nincs' és a hasonló mondatokat most már a politikai ostobaságok könyvébe jegyzik föl". Praktikusan, politikai akcióra készen fogalmaz, ám talán már túl sommásan is, ami az előző bekezdésben írt stílusromlás jele. Mindent a lehető legegyszerűbben, de annál nem egyszerűbben - mondta Einstein -, érdemes ehhez tartani magunkat.

2 megjegyzés:

  1. “(Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.)” 🤣🤣🤣

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Íme egy komolynak tűnő, tanulmányozandó probléma a témában: https://www.youtube.com/watch?v=OU0tGrj_2M4 (Ben Shapiro: Parler deplatformed by Big Tech)

      Törlés