2020. szeptember 9., szerda

Így mossák az agyadat 1. rész

Ebben a sorozatban a manipulatív szándékkal szerkesztett híranyag legfeketébb "gyöngyszemeit" mutatom be.
Íme az első Mélypont-díjas cikk: https://index.hu/belfold/2020/09/09/buntetnek_de/
A cikk címe (Mától büntetnek, de csak figyelmeztetés után) alá ezt találták írni a tartalomlistán: "Nem büntetnek kétszer, ha jegyünk sincs, nem csak maszkunk."
A hír valós tartalma az lenne, hogy - a súlyosbodó járványhelyzetre tekintettel - megbüntetik azt, aki nem visel maszkot a közösségi közlekedési eszközökön, illetve nem szabályosan hordja azt. Előtte azonban figyelmeztetik a szabályos maszkviselésre.
A manipulatív alcím azt sugallja, hogy az új intézkedés valahogyan a blicceléssel is összefügg, pedig dehogy. Akinek nincs jegye, azt eddig is büntették, figyelmezetés nélkül, és ezután is büntetik, szintén figyelmeztetés nélkül. Kétféle szabálytalanságot eddig sem büntettek duplán, tehát e téren sincs változás. Egy korrekt cikk végén a szerző érdekességként esetleg megjegyezhette volna, hogy mellesleg a szociopata, aki figyelmeztetés után sem húz maszkot, blicceléssel már nem ront a helyzetén, így is, úgy is 8eFt-ot fizet (idővel emelkedő mértékben, a közösségi közlekedési birságok bonyolult algoritmusa szerint). Ám minimális állampolgári érzékkel beláthatta volna, hogy ennek semmi köze a járványügyi intézkedésről szóló konkrét hírhez.
Aki a cikket felületesen átfutva arra jutott, hogy "tehát nyugodtan bliccelhetsz, ha már maszkot sem húzol", az agymosás áldozata lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése