2021. január 8., péntek

Mi lett az amerikai "adu ász"-ból?

A trump szó adut jelent, a leköszönő Trump elnök azonban átment betlilapba: addig bizonygatta, hogy vesztesen is nyert, míg mellékbüntetésként Georgia állam két szenátori helyét is elvesztette, így a demokraták nem csak elnökkel, hanem képviselőházi és szenátusi többséggel is rendelkeznek. Ezt "a Donald"-nak köszönhetik, ahogy a republikánusok is, ám hálanyilvánítás egyik irányból sem várható.
Betliadunak tanulmányoznia kellett volna a magyar előzményeket, hogy ne zakózzon ekkorát: ha Őszödi Fletó 2006-ban lemond, a baloldal ma fej-fej mellett állna a kormánypárttal, mert megőrzi a választók szemében a renoméját. Mire, nagy későn, kvázi-lemondott, a renomé hosszú időre elveszett, e hitelvesztés utóhatásaitól szenved azóta is az ellenzék bal fele.
A Capitolium ostroma óta Trump végképp teherré vált a konzervatívok számára, hajósüllyesztésen kívül másra nem alkalmas.
Ha csendben, diplomatikusan építik le, a teher rajtuk marad, és lehúzza őket a tengerfenékre, jó hosszú időre. Egyetlen esélyük, hogy nagy ívben, látványosan szabadulnak meg tőle. Lesz-e ehhez nagyobb bátorságuk, mint anno az őszödi fletistáknak? Sőt, mint ma...
Az a bizsergetően izgalmas helyzet alakult ki, hogy - a történelemben először - Magyarország 14 évvel megelőzte az USA-t, mintával és tanulsággal szolgál a szabadság és a demokrácia polgárháború felé gravitáló hazájának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése