2021. január 8., péntek

TTT-vel a normális közéletért

A Támogatás, Tűrés, Tiltás (TTT) hármas kategóriarendszere alkalmas arra, hogy békésen vitázóvá tegye, és jóléttel töltse meg a hétköznapjainkat.
Ha egy-egy közéleti mozgalom/irányzat a TTT jegyében fogalmazza meg magát, értői és észszerű ellenzői számosan, harcosai és ellenségei viszont kevesen lesznek.
Ezt illusztrálják az alábbi példák, a sor folytatható.
1. Heteró monogám családmodell: Támogatott a modellel egyező magatartás; Tűrt a kisebb-nagyobb eltérés (szeretőtartástól az ereszcsatornán menekülő biszex gruppenig); Tiltott a pedofília és a poligámia. Az eltérések az eltérésük mértékében magukat rekesztik ki az ideálból, a többség részéről tolerálva vannak.
2. Hazafiasság: Támogatott a haza konstruktív szolgálata; Tűrt a kisebb-nagyobb eltérés (himnusz-neménekléstől a folyamatos nemzetbírálatig); Tiltott a haza területi egysége elleni tevékenység és a kémkedés. Az eltérések magukat rekesztik ki a hazafiasság köréből, a többség nem hazaárulózza őket.
3. Kereszténység: Támogatott a keresztény hit őszinte életre váltására törekvés (nem azonos a templomba járással, de összefügg vele); Tűrt a túlbuzgástól a politeizmuson át az ateizmusig minden világnézet; Tiltott az erőszakos térítés és a másként gondolkodók megfélemlítése. (A békésen vállalt keresztény identitás önmagában nem számít megfélemlítésnek, és a túlbuzgó magát rekeszti ki.)
4. Baloldaliság: Támogatott az elesettek és rászorulók segítése; Tűrt a részvétlenség és a "rászorulók" bírálata; Tiltott az adócsalás. A részvétlen magát rekeszti ki a baloldali ideálból.
5. Bal-liberalizmus: Támogatott az általánosan megengedő, együttérző attitűd; Tűrt az ennél korlátozóbb/részvétlenebb hozzáállás; Tiltott a korlátozó hozzáállás erőszakos kötelezővé tétele. A korlátozó attitűdű ill. részvétlen ember magát rekeszti ki a bal-liberális ideálból.
6. Ateizmus: Támogatott az Isten nélküli békés kiteljesedésre törekvés; Tűrt ugyanez Istennel vagy istenekkel; Tiltott a kötelező világnézet erőszakos bevezetése. A természetfeletti hittel rendelkező ember magát rekeszti ki az ateista ideálból (az ateizmus felvállalása önmagában nem minősül megfélemlítésnek).
7. Tetszőleges további irányzat: a hetedik te magad légy.
A TTT rendszer előnye, hogy tágul a tolerancia és szűkül az ellenségkép. Egy-egy irányzatnak (jövőkép-projektnek) nem annyira harcos aktivistái és ellenségei, mint a praktikummal érvelő támogatói és ellenzői lesznek. Az irányzat ellenzői nem minősülnek gazembernek (fasisztának/hazaárulónak), a vita arra összpontosul, hogy az irányzat praktikus-e, növeli-e a jólétet, és a pró-kontra érvek úgy foglalhatók össze, hogy igen, növeli, ill. nem növeli a jólétet. Mindenki a számára szimpatikus irányzat melletti higgadt érvelésre érezheti ösztönözve magát, a döntő érv a praktikum és a jólét.
Aki harcos hétköznapokra vágyik, folyamatosan veszélyeztetett jóléttel és sokszínűséggel, az persze maradhat a hagyományos felfogásnál is.
A TTT modell egyelőre nincs részletesen kidolgozva, megoldandó például, hogy az ideáltól való mekkora eltérés mit indokolhat, mit nem, és miért.

5 megjegyzés:

  1. A “családmodell” és a “pedofília” hogyan férnek meg egy mondatban? A pedofília teljesen független a családmodelltől, és a törvény jelenleg is — helyesen — attól függetlenül fellép ellene, hogy milyen családmodellben él az elkövető: cölibátusban, látszat-monogám látszat-heteró házasságban vagy bármilyen más családmodellben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A heteró monogámia és a pedofília férnek egy mondatba, a nemi vágyak Támogatott megélési formája az egyik, Tiltott formája a másik.

      Törlés
    2. Ha a nemi vágyak megélési formáit akarod kategorizálni TTT szempontból, miért az a bekezdés címe, hogy “Heteró monogám családmodell: ...” és miért nem az, hogy “Nemi vágyak megélési formái: ...”?

      Hogy példával világítsak rá, ez olyan, mint ha a fejezet címe “cégforma” lenne, és a “Tiltott” kategóriában megemlítenéd az adócsalást. Adócsalást MINDEN cégformában elkövetnek, sőt, magánszemélyek is követnek el (tudatosan) adócsalást, azaz a cégforma és az adócsalás nem függ össze.

      Azért említed a családforma kapcsán a pedofíliát, mert azt sejted, hogy a heteró monogám családokban kevesebb a pedofil eset, mint a nem családban élők körében vagy a poligám családok körében például?

      Törlés
    3. Jobb cím lenne szerinted az általad javasolt? Szerintem nem, hiszen a családmodellel írható le az álláspont maga. Figyeld meg, hogy a többi pontnál is felmerül hasonló probléma. Az ateizmusnál a Tiltott: erőszakos kötelezővé tétel, ami szintén nem azonos kategória, és nem lenne célszerű ebből visszakövetkeztetni, hogy "akkor mit írjunk ateizmus helyett", hiszen az álláspont az ateizmus. A Tiltott egy jóval szűkebb természetű tartalom, logikus módon, hiszen azt jelzi, hogy széles a Tűrt, és egészen szűk a Tiltott, ahogy egy toleráns társadalomban elvárjuk.

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés