2021. szeptember 28., kedd

Tárgyilagosan a szivárványügyekről

Milyen jó lenne, ha LMBTQI témában nem beszélnénk el egymás mellett! Ebben segít az alább javasolt terminológia.
Két példa a párbeszédet akadályozó kategóriakeveredésre: klasszikus vicc szerint "semmi bajom a homoszexualitással... csak kötelezővé ne tegyék". (A tolerálásból nem következik, hogy a melegség kizárólagos normává váljon.) Mai neoliberális megközelítés: aki ellenzi a melegházasságot, az homofób. (A házasság hagyományos értelmének megtartása nem azonos a melegellenességgel.)
Az LMBTQI álláspontokat tárgyilagosan leíró terminológia: 1. heteronormatív (a heteroszexualitást jogszabályi szinten előíró); 2. szivárványtoleráns (a nem heteró magatartást tűrő); 3. szivárványnormatív (a melegházasság jogszabályi engedélyezését támogató).
A terminológiát alkalmazva: a két domináns álláspont jelenleg a szivárványtoleráns és a szivárványnormatív. A szivárványtoleránsok nem akarják betiltani a meleg illetve transz magatartást, de úgy vélik, hogy a házasság evolúciósan kialakult intézmény az eltérő férfi-női szerepek és a biológiai utódok helyzetének kezelésére, tehát nem indokolt átalakítani az LMBTQI-diszkrimináció megszüntetése érdekében. A szivárványnormatívak pedig úgy vélik, hogy a melegek és transzneműek hátrányos megkülönböztetése csak a házasság fogalmának kiterjesztésével szüntethető meg, háttere ugyanis mindaddig megmarad, amíg a hagyományos házasság heteró büszkeségforrás lehet.
A javasolt terminológia nem eldönti, "mindössze" tárgyilagosabbá teszi a tartalmi vitát. Feltárja, hogy a cél az LMBTQI személyek eredményes védelme a diszkriminációtól, és nem a házasságról való indulatos vitázás, így a megoldás is az eredményes védelem irányában keresendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése