2021. október 4., hétfő

Voksométer 2022 - a politikai önismeret tesztje

Az alábbi teszttel kimérheti az olvasó a politikai hozzáállását és higgadt mérlegelés esetén várható viselkedését. Az egyéni - kollektív tengely mentén önmagának adott két pontszám és a pragmaskála komplex képet ad, amelyből viszonylag kikövetkeztethető, kire voksol 2022-ben.
1. Az egyén <-> társadalom felelőssége a helyzetéért (felelősségskála). Pontozza álláspontját 1 - 10 skálán: 1 azt jelenti, hogy a jelenlegi állapotáról kizárólag az egyén tehet; 10 pedig azt, hogy kizárólag a társadalom felelős azért, amilyen állapotban egy-egy egyén van. (Jegyezze meg az önmagának adott pontszámot.)
2. Az egyén <-> társadalom lehetősége a helyzete javítására 1 - 10 skálán (lehetőségskála): 1 azt jelenti, hogy kizárólag az egyénen múlik, javul-e a helyzete; 10 pedig, hogy ez kizárólag a társadalmon múlik. (Jegyezze meg a pontszámát.)
3. A gyakorlat <-> elvek 1 - 10 skálán (pragmatoskála) is helyezze el magát: 1 azt jelenti, hogy csak a gyakorlat számít, 10 pedig, hogy csak az ideológiai tisztaság.
Értékelés: az első két skálán az 1-5-ös pontszám az egyén felelősségét emeli ki, a 6-10-es pontszám pedig a társadalomét. Ez 4 lehetséges mező valamelyikébe helyezi az olvasót. A négy mező következtetéseit modulálja a pragmatoskála, amelyen az 1-5 tartomány a gyakorlat elsődlegességét jelenti, a 6-10 pedig az ideológiai tisztaságét.
Az egyén<-> társadalom skálák négy kombinációja:
A. Mindkét skálán 1-5 pontszám: az egyén sorsáról nagyrészt az egyén tehet, a javulásáért is főleg ő felel. Ez a klasszikus amerikai középosztálybeli felfogás, szélső értéke a szociáldarwinizmus, mérsékelt fokozata a "kemény szeretet" (hal helyett hálót ad, halászni tanítja a rászorulót). Ha az olvasó ide sorolta magát, és a pragmatoskála szerint gyakorlatközpontú, akkor lelkesen a Fideszre fog szavazni. Ha elvközpontú, akkor meg befogott orral szavaz ugyanoda.
B. Mindkét skálán 6-10 pontszám: az egyén sorsát nagyrészt a társadalom határozza meg, így javulás is a társadalom fejlesztésével érhető el. Ez a szociáldemokratától a kommunistáig terjedő álláspont, attól függően, hogy reformok sokaságával vagy forradalommal akar társadalmat "fejleszteni". A pragmatoskálán gyakorlatközpontú a Fidesz reformjaira szavaz befogott orral, az elméletközpontú pedig valószínűleg a baloldali ellenzék valamelyik pártjára, szintén befogott orral, hiszen az ideológiai tisztaság ott sem teljes.
C. A felelősségskálán 1-5 pont, a lehetőségskálán 6-10 pont: ellentmondásos álláspont, ami a múltra nézve az egyénben látja a problémák gyökerét, a jövőre nézve viszont a társadalomban a problémák orvoslásának lehetőségét. Ilyen felfogás alakulhat ki valakiben, aki jobboldali libertáriusból átalakult baloldali liberálissá, illetve szociáldemokratává. A pragmatoskálán gyakorlatközpontú a Fidesz felé hajlik, az elméletközpontú pedig a baloldali ellenzék felé, de ingadozni fog, és a végén valószínűleg érzelmi felindulásból szavaz.
D. A felelősségskálán 6-10 pont, a lehetőségskálán 1-5 pont: szintén ellentmondásos álláspont, a múlt a társadalom felelőssége, a jövő az egyén lehetősége. Így gondolkodhat egy bal-liberálisból jobboldali libertáriusba váltó konzervatív. A pragmatoskálán gyakorlatközpontú lelkesen, az elméletközpontú pedig orrbefogva szavaz a Fideszre.
A 2022-es választás kimenetele ennek alapján: a Fidesz-KDNP magabiztosan győz, mivel a fenti nyolc (4 x 2) kombinációból hatot ural; mind az egyén, mind a közösség szempontjából kínál gyakorlati megoldásokat. Az ellenzék mindössze két kombinációt fed le, abból is egyet bizonytalanul; a kollektivista elmélet szépségét kínálja az egyén szabadságérzete mellett, gyakorlati eredményeket azonban nem tud felmutatni.
Mielőtt az olvasó elbízná magát, vagy berzenkedni kezdene, négy fontos figyelmeztetés: 1. nincs olyan elméleti modell, amely megbízható prognózist adna egy választás kimenetelére, ezért használják továbbra is az exit pollokat; 2. a választó nem feltétlenül lát rá a fenti mély összefüggésekre, így a döntését sem feltétlenül azok irányítják; 3. gyakori, hogy a jó helyzetben lévő olvasó a saját helyzetét egyéni érdemnek, másokét viszont társadalmilag meghatározottnak látja, ami összezavarja a képet, így elsőként ebben kell egységes mércét bevezetni, hogy tisztuljon a kép; 4. a fenti értékelés viszonylag higgadt mérlegelést és magatartást feltételez, ezt az ellenzék sikeres érzelmi tematizálással (pl. "diktatúra vagy szabadság", "korrupció vagy tiszta kezek", "Bugac vagy szakértelem", "sztyeppe vagy Európa"), felülírhatja, így akár fölénybe is kerülhet.
Ezzel együtt, a fenti önértékelést elvégző olvasó szintet léphet önismeretben és közéleti rálátásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése