2021. október 18., hétfő

Miért hasznos az ellenzéki csata-Zay?

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölti előválasztása több szempontból is jó ötletnek bizonyult: 1. kevés pénzből nagy láthatóságot adott az ellenzéknek, tagjai hónapokra médiafőszereplővé váltak; 2. a belső taktikázás és viták keretében előadhatták programjuk összes (megosztani kívánt) részletét; 3. Márki-Zay Péter némileg váratlan győzelme kitűnő önismereti kurzus a baloldali szavazók számára a "ki vagyok, mit akarok, hogyan akarom elérni?" témakörben; 4. a Márki körüli csata-Zay egyszersmind tértivevénnyel kézbesített kritika a Fidesz számára.
Márki-Zay előválasztási győzelme ugyanis azt jelenti, hogy az ország nagy többsége szebben, stílusosabban kivitelezett konzervatív kormányzásra szavazna, ha erre lehetőséget kapna. Más szóval, a Fidesz-KDNP-t nem baloldali intézkedésekre, hanem egy cuki Fidesz-KDNP-re cserélné a többség. Ezt az üzenetet egyedül Márki-Zay tudta érvényesen átadni, és a címzettek is egyedül tőle hajlandók átvenni. Ha ezek után jövő tavasszal veszít a Fidesz-KDNP, akkor nem a baloldal veri meg, hanem cukiságból kap elégtelent.
Minden a lehető legjobban alakul az ország szempontjából*: 1. a baloldal kénytelen tudomásul venni, hogy elgondolásai (jogtiprással-lámpavassal 'jogállam', milliárdosok a proletárokért, merjünk újra kicsik lenni, a haza igenis lehet ellenzékben, a határon túliak asszimilálódjanak) momentán nem versenyképesek a választók szemében, ezért vagy alapvető konzi-kompatibilis irányváltással nyeri el a démosz kegyeit, vagy tovább vegetál a futottak még kategóriában; 2. a Fidesz-KDNP-nek van ideje cukivá válni, vadászat helyett szociális népszerűséget növelni, Orbán Viktornak is van ideje lefogyni és nemzetileg közkedveltté tenni a "nemzeti arisztokráciát"; 3. Márki-Zay Péter pedig átgondolhatja, hogyan indokolja majd közéleti pozícióját a záróvizsgán (jobboldali a baloldali zászló alatt, szerinte jobboldali célokért baloldali eszközökkel, infrastruktúrával, leszerepelt elvtársakkal).
-
*Az ország szempontjából logikusan az a legjobb, ha magyar ember magyar szavazattal magyar érdekeket képviselő kormányt választ, a többi európai ország népéhez hasonlóan gondolkodva. Ennek illogikus ellentétét képzeli el az ellenzék: nemzetközi ember vitatottmagyar szavazattal nemzetközi programú kormányt választ, noha ilyen "böszmeségre" nem találunk európai példát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése