2021. október 11., hétfő

Mi a propagandamédia?

A francia közszolgálati TV2 reggeli híreinek élén az áll ma reggel, hogy Macron elnök "kolosszális" gazdaságélénkítési csomagot jelentett be, a legmodernebb műszaki fejlesztésekkel, elektronikával, űreszközökkel. Premier plánban megjelenik az elnök, büszkén kiállva közli az országgal, hogy elképesztő fejlődésre számíthatnak: "Franciaországnak reindusztrializációra van szüksége, újra ipari állam lesz". A reggeli műsor 5-6 szereplője élénken helyesel és lelkesedik.
A gazdaságélénkítésre szánt összeg 30 milliárd euró, 5 évre elosztva, szerintük kolosszális, valójában elég soványka lenne a független médiában. Franciaország nagyjából hatszorosa Magyarországnak, ezt az összeget hattal elosztva érzékelhetjük a szerény nagyságrendet. És nem hangzik el, mekkora része uniós forrás...
Az elnökért lelkesedő közszolgálati műsorvezetők egyike szájbiggyesztve jelenti be, hogy "az ellenzék természetesen máris megkezdte a kezdeményezés kritizálását". A következő kameraképen azt látjuk, hogy az összes többi szereplő is szájbiggyesztve fogadja ezt az információt, az ellenzék kollektíve le van általuk sajnálva. Hogy mi a kritika? Nem tudjuk meg, mert nem adják be. Egyetlen konkrétum sem hangzik el az ellenzék álláspontjáról, egyetlen képkockán sem látható ellenzéki szereplő.
Tanulság: aki Magyarországon propagandasajtóról mantrázik, nem tudja, miről beszél. Legalábbis, nincs összeurópai kitekintése, rálátása a távolról irigyelt országok sajtójára. A franciáknak szemlátomást nem derogál közszolgálati műsoridőben népszerűsíteni a hivatalban lévő elnököt, lelkesen ünnepelni az ország (valójában elég szerény mértékű) fejlődését.
Ne higgyük el, hogy a média feladata mindent szétszedni és szétkritizálni, se azt hogy a közszolgálati médiában az ellenzéknek kell főszerepelnie, vagy akár arányosan megjelennie. Szemlátomást nem ez az európai gyakorlat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése