2022. február 21., hétfő

Iványi-ügy: kudarc vagy fiaskó?

Miután az ellenzék régóta sikertelenül keres rajta fogást, a kormány végül talált egyet magán: az Iványi-ügy nagy valószínűséggel belerombol a gondosan felépített kampányimázsba.
(Ez itt a negatív reklám helye:) A pocsékul összeállított, manipulatív pró és kontra sajtóbeszámolókból, szokás szerint, lehetetlen összerakni az ügy tényanyagát. Ezúttal azonban a töredékekből is egyértelmű, merre billen a mérleg nyelve.
Röviden: az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) sok évig nem kapta meg a kisegyházi elismerést és a vele járó állami kedvezményeket. Iványi pedig, aki az Oltalom Karitatív Egyesületen keresztül kiterjedt karitatív tevékenységet is szervez, csupán elismert egyházként viselkedett, és a meg nem kapott támogatásokat levonta abból, amit neki kellett volna az állam felé fizetnie. Ha hozzátesszük, hogy egykor a miniszterelnök barátja volt, majd bírálója és ellenfele lett, szépen kirajzolódik, hogy lényegében Iványinak van igaza. Akkor is, ha az adóhatóság formanyomtatványokra, jogcímekre és konkrét kötelezettségekre hivatkozik. Világos, hogy ebben a történetben Iványi a jó fiú, az állam a rossz fiú, és hogy az egész balhét egy piti személyes konfliktus mozgatja.
A miniszterelnök a konfliktus kitörése óta komoly szakmai sikereket (pl. 2/3-okat) ért el, nagy formátumú államférfivá nőtte ki magát, Iványival kapcsolatban azonban beleragadt a fiatalkori sértettségbe, és a jelek szerint még nem tudott kijönni belőle.*
Mezei polgár számára az események ezen pontján már nehéz döntés lenne: 1. maradjak a formalista jogkövető álláspontnál, miszerint szabál' az szabál', egyik kezemmel betartok, a másikkal meg nem avatkozom bele a hatóságok munkájába... és közmegítélés szerint hülyét csinálok magamból; vagy 2. összevezessem a tartozásokat, odaadjam a jogosan járó pár milliárdot a MET-nek, és vállaljam be, hogy kézzel vezérlem az államapparátust? Melyikből jövök ki jobban, néhány héttel a választás előtt?
Szerencse, hogy ezt a döntést nem mezei formátumú polgárnak kell meghoznia.
*https://www.youtube.com/watch?v=IpJmpClJi4E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése