2022. február 6., vasárnap

Szerezz valódi diplomát – hogyan kommunikáljuk a heteró monogám családmodellt

A sakkban és a közéletben is a kezdeményező van lépéselőnyben, ezt használják ki a családmodell fellazítását javasolók: a "bármi lehet család" tetszetős elképzelés, hiszen a felszínen az együttérzés, a jóemberség motiválja; nehéz rá nemet mondani úgy, hogy az ne rosszfejségnek, görcsös maradiságnak tűnjön.
Pedig temérdek ellenérv hozható fel: a biológiai gyermekek nevelése is nehéz és kihívásokkal teli, ám e nehézségek eltörpülnek a fogadott/nevelt gyermekekkel adódó kihívásokhoz képest; az 1 nő - 1 férfi - 2 gyerek modellnél nincs fenntarthatóbb, társadalmi békét és stabilitást garantálóbb. A defenzív ellenérvekkel azonban nem sikerült áttörést elérni, legfeljebb átmenetileg lassítani a teljes fellazulás felé tartó folyamatot. Ideje átvenni a kezdeményezést és lépéselőnybe kerülni.
A diplomahasonlattal pozitívan, előremutatóan kommunikálható a heteró monogámia. Az 1 nő - 1 férfi - 2 gyerek elérése olyan, mint egyetemi diplomát szerezni. Konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy diplomához jutni jó, még ha nehéz is. Abban is általános az egyetértés, hogy minél többen végezzenek egyetemet, ám ez ne vezessen színvonalcsökkenéshez, a diploma elértéktelenedéséhez. Tehát az oktatási követelményekből nem szabad engedni. Akkor sem, ha sok diák hullik ki, sokféle okból és lelki nehézség közepette, a rostán.
Diplomát nem szerezni nem bűn – diplomát hamisítani viszont az. Diplomát hazudni szintén rossz ötlet, egy politikusi karriernek rövid úton véget vethet, ahogy az idei választási kampányban tapasztaljuk. Egyetemi tanulmányokra felkészülni és felkészíteni ellenben szép feladat, társadalmi érték.
A hasonlat végigvezethető a hagyományos családmodell kommunikálása során: az 1 nő – 1 férfi – 2 gyerek modell megvalósítása felér egy diploma megszerzésével. Aki más modellt követ, az abbahagyja az egyetemi tanulmányokat, ami egyébként nem különösebb probléma, amíg vállalja, hogy nincs diplomája, így járt. Alanyi jogon diplomát (tetszőleges családmodell hivatalos szentesítését) követelni gond, mert értékvesztéshez vezet. A követelmény nélkül szerzett talmi diploma a kikövetelőnek nem használ, a tényleges diplomásoknak viszont árt, diplomakáoszt hoz létre.
Egyetemi tanulmányokra, diplomaszerzésre felkészülni/felkészíteni tiszteletre méltó feladat, az 1 nő – 1 férfi – 2 gyerek modellre készülni/készíteni szintén. Így érhető el társadalmilag hasznos módon a valódi megbecsültség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése