2022. február 26., szombat

Röviden az ukrajnai háborúról

Miért tört ki? Mert a duzzadó erővel szemben nem mutatkozott hasonló ellenerő.
Meddig tart? Rövid ideig, értelmesen maximum 2-4 hétig, mert az ennél lassabb eredmény az orosz közvélemény szemében már nem lesz eredmény, negatívba fordul az áldozatok miatt.
Mi lesz az eredmény? Semmi, mivel egy óriási területen élő öntudatos nemzetet nem lehet leuralni. Hosszabb távon remélhetőleg annyi, hogy az ukránokban tudatosul a kisebbségekkel való jól bánás nyilvánvaló előnye – ám háború nélkül valószínűleg hamarabb tudatosodott volna, így még erről sem beszélhetünk előnyként.
Számos történelmi párhuzam szól Ukrajna mellett (mármint egy, a nemzetiségeivel mintaszerűen bánó jövőbeni Ukrajna mellett): 1. egy Hannibál nevű hadúr addig sarcolgatta a rómaiak provinciáit, míg elegük nem lett belőle, és meg nem regulázták; 2. egy oroszul Gitler-ként emlegetett figura kreatív ürügyekkel annektálgatott szomszédos területeket, és emlékezhetünk, mennyire nem lett belőle "gepi end"; 3. a jelen háború, tízszeres léptékben, olyan ötlet, mint ha a szerbek úgy vélték volna 1990 táján, hogy csak el kell foglalni Zágrábot, és onnantól annyi a fránya horvát identitásnak, mindent Szerbia diktál majd – nagyon nem jött volna be.
Az ukránoknak pedig ajánlható Burgenland példája: a birodalmi logikával szakító osztrákok rájöttek, hogy a kisebbségnek kulturális kibontakozást és sok shopping centert kell biztosítani – egyetlen magyar sem akart onnan elszakadni, sőt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése