2022. március 25., péntek

Őszinte szavak a hős Zelenszkijhez

Ukrajna immár egy hónapja elszántan védekezik a megszálló orosz hadsereggel szemben, a sorozatszínészből lett elnök, Volodimir Zelenszkij pedig igazi nemzeti hőssé nőtte ki magát a háború napjaiban, tiszteletet érdemel. Felejtsük el, egy futó pillanatra, hogy Ukrajnában durván elnyomják a kárpátaljai magyarokat, lábbal tapossák a nyelvhasználati és oktatási jogaikat (meg mindenkiét, az orosz kisebbségét is).
A nemzetközi támogatásért folyamodó Zelenszkij és csapata azonban rendszeresen beleszáll1 Magyarországba, úton-útfélen kötekedik, nyomást gyakorol, fenyegetőzik, kárhoztat, kioktat, és így tovább.
Ezért aztán mégse feledjük el tartósan, hogy Ukrajnában durván elnyomják a kárpátaljai magyarokat, és hogy egy egyre valószínűbb ukrán győzelem esetén a helyzet nem fog változni, sőt talán még tovább romlik (ha ez egyáltalán lehetséges). Azért, mert van rajtuk svájci sapka, vagy mert nincs, vagy épp mert van is, nincs is... Ez így nem oké. A választáshoz közeledve az itteni kormány a lehető legbékésebb közhangulatot szeretné biztosítani, ezért érdemben nem reagál a szónokias támadásokra, ám ez a blog nem akar választást nyerni, így itt elhangozhat az őszinte.
Ide hallgass, Volodimir, vagyis ide hallgasson, tisztelt Mr. Zelenszkij honvédő hős elnök úr. Ha évek óta nem sanyargatjátok a kisebbségeiteket, az orosz kormány sokkal nehezebben talált volna ürügyet a megszállási kísérletre. Úgy tűnik, jó ürügy nélkül is megkísérelte volna, de a mostaninál kisebb eséllyel és belföldi támogatottsággal, így előbb bukott volna bele, és már ünnepelnétek a győzelmet. Ha nem adtok magas labdát az orosz hadvezetésnek, akkor viszonylag fejlett nyugatként most ti csatolhatnátok békésen magatokhoz egész Oroszországot, amennyiben akarnátok, vagy együttműködhetnétek egy sikeres kereskedelmi szövetségben. Átjárhatnátok oktatást tartani a demokráciáról, parlamentarizmusról, európai kultúráról, az emberi jogok tiszteletben tartásáról. Vonjátok le a tanulságot, és sürgősen garantáljátok minden kisebbség minden jogát (igen, az oroszokét is). Valójában ettől lesz béke és jólét, nem a keménykedéstől, fenyegetőzéstől, a civil áldozatok számának növelésétől, és pláne nem a szakadár területek rakétázásától.
Mutassátok meg a világnak, hogy nem csak kemény verekedők és nagy lövöldözők vagytok, hanem hogy jelentősen demokratikusabbak és jogtisztelőbbek is vagytok a támadóitoknál, ezért kell fennmaradnia az önállóságotoknak. Lássátok be, hogy a sikeretek jobban múlik ezen, mint más országok fegyvereinek és katonáinak a bevonásán.
Az, hogy az ellenzéki portálok örömmel hangsúlyozzák, hogy lám, az ukrán elnök újra beolvasott a vállalhatatlan Orbánnak, az ellenzéki portálok beállítottságát és a stratégiai tisztánlátás hiányát türközi: mi jár a fejükben? Miből gondolják, hogy mindenki barátjuk, aki Orbánnal vitázik, és hogy így lesznek népszerűek a magyar választók körében?
Link:
https://telex.hu/kulfold/2022/03/25/zelenszkij-orban-beszed-eu-magyar-felirattal

1 megjegyzés:

  1. "Mutassátok meg a világnak, hogy nem csak kemény verekedők és nagy lövöldözők vagytok, hanem hogy jelentősen demokratikusabbak és jogtisztelőbbek is vagytok a támadóitoknál, ezért kell fennmaradnia az önállóságotoknak. Lássátok be, hogy a sikeretek jobban múlik ezen, mint más országok fegyvereinek és katonáinak a bevonásán."

    És azt is mutassátok meg, hogy nem vagytok korruptak és megvásárolhatók, és van annyi intelligenciátok, hogy nem lehet benneteket beleprovokálni egy ilyen konfliktusba Oroszországgal. A NATO együttesen sem próbál konfrontálódni vele. Vajon miért nem? Ti miért voltatok kaphatók arra, hogy kiszolgáljátok az USA destabilizációs politikáját, és idáig feszítsétek a húrt? Ki hitette el veletek, hogy ezt meg lehet úszni? Most Oroszország feltörli veletek a padlót - amit senki a világon nem kívánt nektek -, és azt várjátok a világtól, hogy ők is álljanak be ágyútölteléknek. Ez finoman szólva is méltánytalan elvárás. Azokat hívjátok a harctereitekre, akik belevittek ebbe benneteket. Mi addig is gondját viseljük a menekültjeiteknek.

    VálaszTörlés