2022. március 31., csütörtök

Gyógyszerek gurulása

Nem csak a modern kor orosz cárjával1 és a frissen Oscar-díjat kapott színésszel esik meg2 ilyesmi: a választás közeledtével egyre több honfitársunknál mennek el otthonról.
A 30Y zenekar nyílt levélben3 írja meg a kormánynak, hogy a "békétlenség nem kívülről támadt eddig sem", és "Gyermekeinket pedig inkább a manipuláció és a hatalom retorikai alakzataitól védenénk – de nem úgy, hogy elzárjuk őket, hanem úgy, hogy megismertetjük velük annak természetét". Magyarán, úgy vélik, hogy ami kevéske háború esetleg van Ukrajnában, azt mind Orbán okozta, gyermekeinket pedig a kormány készül manipulálni, nem holmi érzékenyítő aktivisták4.
Bravó, emberek, a külső valóság ezek szerint a fejetekben dől el. Szemernyi kétely sincs bennetek? Akkor nincs mit aggódni a választástól, nyilván azt is gondolatban alakítjátok majd: másnap bejelentitek, a fejetekben ki nyert, és az úgy is lesz.
Az egyébként megfontolt Mérő László is megírta a szenvedélyest5: "látom Orbán Viktor görcsös erőlködését, hogy kimaradjunk ebből a mostani háborúból" ... "még ha kap Orbán egy kis Kárpátalját is Putyintól jutalmul".
Először is, ebbe a háborúba mindenki más (pl. USA, Fr, De, GB, Es, It, stb.) is csak némi szájkarate erejéig hajlandó belekeveredni, miközben gátlástalanul és képmutatóan üzletel Oroszországgal (kéretik a híreket sorok között olvasni). Másodszor, a Kárpátalja-vád épp olyan, mint amit egy velünk szemben ellenséges titkosszolgálat szokott kitalálni és terjeszteni, lásd az ukrán miniszterelnök-helyettes minapi ide vágó bejegyzését6. Komolyan gondolod, hogy ami egy 140 milliós agresszív országnak szemlátomást nem sikerül (v.ö.: híranyag), azt pont mi, békések fogjuk akarni? Harmadszor, kárpátaljai nemzettársainkat jelenleg durván elnyomja az ukrán állam, korlátozza az anyanyelv használatát, felső tagozattól beszüntette az anyanyelvi oktatást – a Kárpátalja-hazugság újabb eszköz az agresszív elnyomás arzenáljában. Hova párolog az emberi jogi elkötelezettség, amikor a határon túli magyarok jogaiért kellene kiállni?
Jó lenne, ha a magukra valamit adó honfitársak választási hajrában is adnának magukra, és nem égnének be vállalhatatlan megnyilvánulásokkal. Értelmes ember törekedjék némi észszerű következetességre, hogy tükörbe tudjon nézni. Utóirat: Mérő Lászlónak becsületére válik, hogy a választás után a korrekt beszámolóját is megírta, példát mutatva az értelmiségnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése