2022. március 28., hétfő

Putyin kihúzta a szőnyeget

Ukrajnát megtámadva elsősorban önmaga és a stílusa alól, de közvetetten minden Putyin-szerű alól a világban: utálatossá tett mindent, ami az embereket rá emlékezteti. És ilyesmiből meglepően sok van nálunk. Sokkal ártatlanabb formában, ám mégiscsak hasonlóan előadva.
Nézzük sorban: 1. Putyin épített módszeresen alternatív valóságot a bal-liberális fősodor által építettel szemben. Nem olyan durvát, mint Észak-Korea, de annál fondorlatosabban és hatásosabban manipuláltat. Az RT (Russia Today) például beszámolt róla, hogy nyomorognak a brit nyugdíjasok, és hiába folyamodnak segélyért. Meg még sok ezer hasonló kitalációról, amit a hiszékeny orosz közvélemény evett, mint kacsa a nokedlit. Az, hogy Ukrajna megtámadta önmagát, csak szerves folytatása az évtizedes fake news hadviselésnek.
2. Putyin kezdett erőből nyomulni érdemi vita helyett, aki nem értett egyet, az félre lett állítva (ha megúszta ennyivel).
3. Cinikus trükkökkel fojtotta el az ellenzéki hangokat, koholt köztörvényes vádakkal küldte börtönbe a riválisait.
4. Ellenséggé, kémekké, külföldi aktivistákká nyilvánította a civil szervezeteket, erre hivatkozva beszűkítette a mozgásterüket.
5. Álhíreket gyártatott az USA "aljasságáról", miszerint már az Aids-et is, meg az Ebolát. És persze a Covidot. Az olaj miatt... Meg russzofóbiából.
6. A régi oligarchákkal szemben neki dolgozó újakat épített fel és állított szolgálatba.
7. A világpolitikában is győzelemre segített, illetve támogatott hasznosnak vélt szövetségeseket (Trumpot is ilyennek hitte eleinte), ma is támogatja többek között a francia Marine Le Pent és Éric Zemmourt, meg a német AfD-t.
8. Átírta a jogszabályokat, hogy azért is mindig neki legyen igaza – mert ez szerinte "nemzeti érdek".
9. Külső és belső összeesküvésekre hivatkozva szilárdította meg a hatalmát.
10. Sosem volt humorérzéke, és imád katonásdit játszani.
11. Sokáig sikert sikerre halmozott, nagyobbat ütött a nemzetközi politikában, mint ami az ország méretéből és erejéből következne.
12. Ha úgy gondolja, hogy már nem támogatják eléggé "ezek a mai" fiatalok, új deal-t kínál nekik? Fenét: a médiájával előbb szétszidatja, azután egzisztenciálisan ellehetetleníti, majd ha ez sem hat, lecsukatja őket.
Ha belegondolunk, túl sok és túl nagy a hasonlóság (mínusz a tankok és mínusz az elgurult gyógyszer). Ami eddig necces határeset volt itthon (mondván: kicsit ciki, de legalább működik), mostantól elfogadhatatlanná vált. Putyin kihúzta a szőnyeget, és aki azt hiszi, hogy azon a szőnyegen még állni lehet, vigyázzon, hogy el ne essék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése