2023. március 18., szombat

Melegpropaganda - ki szerint badarság?

Régi, és meddőnek látszó vita tárgya, hogy a melegjogok szorgalmazása egyenlő-e a melegpropagandával. Egy gyakorlati hasonlat segít a tisztánlátásban.
Képzeljük el, hogy a motorozást olyan ön- és közveszélyesnek tartják a hatóságok, hogy egyszer csak betiltják. A motorosok azonban nem hagyják magukat, és szabad vagy sem, immár törvényen kívül, bizonyos arányban továbbra is motoroznak. Mekkora ez az arány? Az úthasználók 0,1%-a? 0,5%? Esetleg 1%? Ez erősen függ az ellenőrzés szigorától, de valószínűleg még a leglazább ellenőrzés mellett sem haladja meg az 1-2%-ot, mert mindazt, ami tilos, csak kaland- és nyereségvágyból vagy belső kényszerből csinálják az emberek, nagyjából ilyen arányban.
Most képzeljük el, hogy a polgárjogi mozgalom rárepül a "társadalmilag elnyomott" motorosokra, és küzdeni kezd a jogaikért: először azért, hogy ne legyen tilos motorozni, azután hogy a motorozás számítson egyenlőnek a többi közlekedési eszköz használatával. Mondván, dehogy akarják ők terjeszteni a motorozást, mindössze fel akarják szabadítani a lehetőségét az elnyomás/kirekesztés alól.
Miután ezt elérték, a következő lépésben fősodorba emelik, azaz csapból folyatják, az élet minden területén folyamatos témává teszik a motorozást. Erre már erős ellenmozgalom indul, amely szerint valójában a motorozás propagálása folyik, a motoroslobbi terjeszti, reklámozza a motorozást. A motorosjogi mozgalom ezt természetesen tagadja, szerinte szó sincs terjesztésről, noha mindenkiben él egy belső motoros, akit fel kell szabadítani a hagyományok kötöttsége alól.
A társadalom kezd hozzászokni, hogy egyre többen motoroznak, lépten-nyomon derül ki egy-egy újabb embertársról, hogy ő is... Erre (is) hivatkozással kvótákat írnak elő, melyek alapján a munkába járók bizonyos %-a érkezzen motorral, a filmek bizonyos %-ban mutassanak motoros szereplőket, a történetek bizonyos %-ában jelenjen meg pozitív összefüggésben a motorozás. A közvélemény definíció szerint "szélsőséges" része erre már hörög, hogy "őrültség, vesztébe rohan a társadalom", de ők nem sokat nyomnak a latban, hiszen "szélsőségesek".
Elszabadul az alkotói fantázia: a következő lépésben már motorral érkezik Árpád és népe a Kárpát-medencébe, Dzsingisz kán hadai Harley Davidsonon hódítják Európát, Nagy Sándor motorral indul a perzsák ellen. Viktória királynő bürrögő motoron fogadja az Indiából érkező küldöttséget. Történelemhamisítás? Nem ez a lényeg, hanem hogy nyilván bennük is élt belső motoros, őt kell bemutatni, a művészi szabadság jegyében.
A gondolatkísérletet ezen a ponton leállítva tegyük fel a tisztánlátást segítő kérdéseket. Hányszor annyi ember akar motorozni a tiltott állapothoz képest, ha szabad? Ha nem csak szabad, hanem széles körben pozitívan ábrázolt? Ha nem csak szabad és széles körben ábrázolt, hanem menő is? Ha nem csak szabad, elterjedt és menő, hanem előnyösnek is számít, ajtókat nyit a művészetben, a politikában, a gazdaságban? A kiinduló állapothoz képest hányszoros szorzó valósul meg? 2x, 5x, 10x, 20x? Belátható, hogy ami polgárjogot kap, majd művészeti hátszelet, értelmiségi presztizst és menő státuszt, az terjed, mert trenddé válik.
Az ember annyiban kétségkívül "majom", hogy utánoz. Reflexből másolja azt, ami szerinte menő, vagy amit egyszerűen csak sokat lát. Az eredeti cél viszont az volt, hogy a motorozás kapjon polgárjogot. Polgárjogot nyerni annyit tesz, hogy már nem büntetik, és hivatalosan nem ciki. Ez a tiltás feloldásával megvalósult, itt kellett volna megállni, a többi lépés valójában már terjesztést valósított meg.
Az egyensúlyi állapot ott lett volna, ahol MÁR MINDENKI motorozhat, aki kényszert érez rá és tilosban is bürrögne, DE MÉG SENKI nem motorozik azért, mert végül is, miért ne, ha egyszer OKÉ. Ez egy rendkívül ingatag egyensúlyi pont, a jelek szerint mire észre vesszük, hogy el van érve, már túl is billentünk rajta.
Következtetés: a hasonlatot a melegkérdésre értelmezve világos, hogy a melegség dekriminalizálásával kellett volna elértnek tekinteni a melegjogi célokat, az ezt követő lépések túllőttek a deklarált célon, és jelenleg a melegség aktív terjesztése (propagálása) folyik.
Van, aki másképp gondolja, és méltányolandó érvei is vannak az álláspontja alátámasztására? Írja meg kommentben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése