2023. március 20., hétfő

Az irónia hete

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, amit az amerikai elnök így kommentált: "szerintem indokolt, csak kérdéses, mert ezt a bíróságot mi sem ismerjük el". Sajátos ellentmondás, de legalább megvan a rálátás: ha elismernék, Irak és Afganisztán miatt csakhamar Hágában találnák magukat ők is.
Még ellentmondásosabb Macron francia elnök helyzete: az utcai zavargásokhoz vezető nyugdíjreform javaslatáról egyszerre állítja, hogy "demokratikus eljárással viszi végig, mindenkit tiszteletben tartva" és hogy kivételes elnöki jogkörével (49.3-as eljárás) élve a parlament jóváhagyása nélkül fogja elrendelni. Tehát ha a többség önként átmegy a reform zebráján, minden szép és jó, ha nem, akkor meg áttolják rajta; a lényeg, hogy így vagy úgy, átkerül oda, ahová nem annyira szeretne menni.
Úgy tűnik, ilyen a politika: a szép elvek csupán a gyakorlati akarat szolgálóleányai, ellentmondás esetén az akarat győz, az elv kuka. Amikor legközelebb szép elvekért (pl. jogállamiság, médiaszabadság) lelkesedünk, célszerű szem előtt tartani, hogy ezek mögött is áll konkrét aktuálpolitikai cél, és az a lényeg, nem a hangzatos elv.
A témába vágó klasszikus paradoxon: egy osztályfőnök demokratikusan szeretné irányítani az osztályát, szavaztat arról, hová menjenek osztálykirándulni; mi van, ha nem ért egyet a többség döntésével? elmagyarázza, újra és újra, hogy szerinte mi lenne a helyes döntés; ám mi történik, ha az osztály újra és újra "rosszul" dönt? Elfogadja a többség döntését, noha helytelennek tartja? Áterőszakolja "bölcs" akaratát, a többség ellenében?
Akárhogy forgatjuk ezt a feladványt, vannak helyzetek, amikor a többség tartósan nem úgy dönt, ahogy a vezető helyesnek tartaná, és egyik fél sem győzhető meg a másik igazáról. Szépen csengene, hogy a többség és a "bölcsek" akarata spontán egybeesik, csak hát, nem ezt tapasztaljuk. E paradox állapotra léteznek áthidaló ötletszerűségek (pl. jól kell feltenni a kérdéseket; feleslegesen nem szabad kérdezni, mondjuk Brexitről, stb.), de valódi megoldással még senki nem állt elő. Aki tud ilyet, küldje be (azután jelöltesse magát világelnöknek).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése