2023. december 20., szerda

Ecce homo (is) a baj a baloldallal

Molnoár Áron beszólt Krúbinak, hogy az ellenzékiségből akar meggazdagodni?! He?!
Ő még nem szólt vissza, hogy naná!, de világos, hogy persze, hogy.
A legtöbb ember abból akar meggazdagodni, amivel az ideje nagy részét tölti, amibe sok munkát, energiát, fáradtságot tesz. Ha belegondolunk, miért akarna abból meggazdagodni, amivel keveset foglalkozik? Vagy ha akarna is, kisebb rá az esélye, mint ha az erősségeiből igyekszik pénzt csinálni.
És ez a tapasztalati tény világít rá a baloldal téves emberképére.
Nincs olyan csoda- (vagy hülye-) ember, aki a szegényekre akar keresni. Egyfelől van a Szent Ferenc típusú szétosztó, aki ad a szegényeknek, viszont nincs saját keresete, és nem is törekszik rá, hogy legyen. Neki a vagyonszerzés nem pálya. Másfelől meg van a szociológus-esztéta-entellektüel, aki a szegényekkel foglalkozás béréből felköltözik a Rózsadombra, és távolról szereti a Nyóckert. Szívesebben él együtt ezzel a létparadoxonnal, mint hogy a szegényekkel töltse a mindennapjait. A kettő között meg nincs senki, legfeljebb egy-két képmutató aktivista, aki időről időre lebukik.
Ha többen lennének az életformaként, önazonosan szerény és mértéktartó emberek, akkor nem lenne igaz, hogy a baloldali mindig a mások pénzét akarja szétosztani, és nem menne csődbe törvényszerűen minden baloldali program, mozgalom, kormány, társadalom, ország, régió, stb. (lásd: Argentina).
Ha a nullánál többen lennének a csodaemberek, akkor bliccelés se lenne, se adócsalás, se szemetelés, se környezetszennyezés, se utcai ordibálás, se többnejűség, se tanulatlanság, mert akkor belátnánk egy csomó mindent, amit ma nem látunk be, és egyre kevésbé látszik, miért kezdenénk valaha belátni. Reálisan elég annyit felismerni, hogy az ember önérdekű, ebből kell a legjobbat kihozni.
Tanulság: Molnoár is gazdagodjon, vállalja fel a vagyonszerző késztetéseit. A mai világ szerencsére arról szól, hogy aki tanul, dolgozik, vállalkozik, az megy előre, és ez így helyes, így igazságos. Valami erősen elvont nézőpontból nem tökéletes? Lehet, de már mindenféle más variációt kipróbáltunk, és mind katasztrofálisnak bizonyult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése