2015. június 29., hétfő

Ismerd meg az iszlámot 3. rész

2. szúra, folytatás

„2:23 Ha kétségetek van afelől, amit leküldtünk (a Koránt) a Mi szolgánknak (Mohammednek (béke legyen vele)), akkor hozzatok egy szúrát (fejezetet), hozzá hasonlót, és hívjátok a tanúitokat – Allahon kívül – ha igazat mondtok.
2:24 Ám ha nem teszitek – és nem is fogjátok megtenni – akkor óvjátok magatokat a Tűztől, melynek tüzelői az emberek és a kövek! Előkészíttetett már a hitetleneknek.
2:25 Add örömhírül azoknak, akik hisznek, és jámbor tetteket cselekszenek, hogy nekik Kertjeik lesznek, amelyek alatt folyók folynak. Ahányszor csak terméséből kapnak gondoskodásként, azt mondják: „Ez az, amivel korábban elláttattunk.” Ám csak ahhoz hasonlót kapnak. Tisztává tett feleségeik lesznek, és ők örökké ott időznek majd.
2:26 Allah bizony nem szégyelli, hogy példázatot hozzon akár egy szúnyogról vagy valami annál nagyobbról is. Bizony akik hívők lettek tudják, hogy ez az Uruktól való igazság, akik azonban hitetlenek, azt mondják: „Mit akart Allah ezzel a példázattal?” Sokakat visz tévelygésbe, és sokakat vezérel általa (az Igaz útra). Ám csupán a vétkeseket viszi ezúton tévelygésbe,
2:27 azokat, akik megszegik az Allahhal kötött szövetséget annak megkötése után, és akik megtagadják azt, amire Allah parancsot adott, hogy betartassék, és akik romlást okoznak a földön. Ők bizony a vesztesek."
(Elemzés: Az idézett rész első mondata kaotikus. Isten királyi többesben nyilatkozik Mohamedről, majd egyes szám harmadik személyben saját magáról. Ez már önmagában kizárja, hogy valóban Isten szaváról lenne szó. Egy kinyilatkoztató nem beszél magáról felváltva királyi többesben és egyes szám harmadik személyben. Mohamed a jelek szerint látomásának költőiségével vélte bizonyítani, hogy Isteni kinyilatkoztatást kapott. Felszólítja a konkurens prófétákat, hogy ha ők is Istentől jött üzenetet hoznak, akkor mutassák be annak költői nyelvezetét. Ez súlyos logikai hiba. Ady Endre például gyönyörű istenes verseket szerzett, de ez még nem bizonyítja, hogy Isteni kinyilatkoztatást kapott volna. Szintén logikátlan az Elohim sémi szót Allahként fordítani, hiszen az egyszerűen Isten-t jelent. A muszlimok értelemszerűen nem Allahnak, hanem Istennek vélnek engedelmeskedni. A 2:24 szövege szerint a „hitetlenek" kerülnek a Tűzbe. Kiben nem hisznek a „hitetlenek"? Istenben, vagy inkább magában Mohamedben? Ha az utóbbi, miért kellene Mohamedben hinni? A judaizmusban nem volt feltétel, hogy a választott nép higgyen a prófétában. A kereszténységben nem volt feltétel, hogy a hívő higgyen Péterben vagy Pálban – sőt, ez komoly probléma lett volna. Ha Mohamed egyszerű küldött, miért kellene bárkinek hinnie benne? A 2:27 szerint az Isten parancsait megszegők „vesztesek". Mohamed vajon a közvetítésével érkezett parancsokról beszél? Ez újabb logikátlanság lenne. Mózes összesen tíz parancsot hozott Istenre hivatkozva, és nem fenyegetette pokollal azokat, akik nem hittek neki. Jézus nem hozott olyan parancsot, ami ne létezett volna már addig is, legfeljebb nem vették komolyan. Mohamed több száz oldalt diktált le részben szokásjogon alapuló, részben pedig ötletszerű, ellentmondásos parancsokkal, és földi-égi szenvedéssel fenyegeti a kételkedőket. Aki nincs Mohameddel, az máris Isten ellen lenne? Ez bizony inkább politikusi/hadvezéri, mint lelkiségi megközelítés. )
A teljes sorozat:
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-2-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-3-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-4-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-5-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-6-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-7-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-8-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-9-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-10-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-11-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-12-resz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése