2015. június 29., hétfő

Ismerd meg az iszlámot 4. rész

2. szúra, folytatás

„2:34 [Említsd meg] amikor azt mondtuk az angyaloknak: „Boruljatok le Ádám előtt!” És leborultak, kivéve Iblíszt. Ő megtagadta [ezt], megátalkodott és a hitetlenek közé tartozott.
2:35 Azt mondtuk: „Oh, Ádám! Lakjatok pároddal a Kertben! Egyetek belőle bőséggel, amiből és ahol csak akartok, ám ne közeledjetek ehhez a fához, mert akkor az engedetlenek közé fogtok tartozni.”
2:36 Majd botlásra késztette őket a Sátán, ezért [Allah] eltávolította őket onnan, ahol voltak. Azt mondtuk: „Menjetek le [a Földre]! Egyikőtök a másik ellensége. Egy ideig a Földön lesz a lakhelyetek és mindaz, ami az élethez szükséges.”
2:37 Ádám ezután szavakat kapott Urától, melyek által [Allah] kiengesztelődött iránta. Bizony Ő az [újra és újra] Kiengesztelődő, a Felettébb Irgalmas.
2:38 Azt mondtuk: „Menjetek le onnan (a Kertből) mindnyájan. Majd amikor vezérlet jön Tőlem hozzátok, akkor azoknak, akik követik azt, nem kell félniük és nem fognak szomorkodni.
2:39 Akik hitetlenek, és hazugságnak tartják a jeleinket (érveinket) azok majdan a Tűz lakói lesznek, és örökké ott időznek majd.”
2:40 Oh, Izrael fiai! Emlékezzetek arra a kegyemre, amelyben titeket részesítettelek, és teljesítsétek a Velem kötött szövetséget! Én is teljesítem a veletek kötött szövetséget. Csak Tőlem rettegjetek!
2:41 Higgyetek abban, amit lebocsátottam (a Koránt), igazolván azt, ami nálatok van (a Tóra), és ne legyetek az elsők, akik megtagadják azt. Ne pazaroljátok el jeleimet csekély áron! Csak Engem féljetek!"
(Elemzés: Iblísz nem borul le Ádám előtt, tehát hitetlen? Ennek semmi értelme. A „hitetlen" ezek szerint csupán szitokszó Mohamed számára, mindenki „hitetlen", aki neki nem szimpatikus. Izrael fiai onnan tudják, hogy be kellene tartaniuk a régi szövetséget, hogy eljött az idegen Mohamed, és közli velük? Nonszensz. A tényekhez tartozik, hogy Mohamed törzsszövetsége is Ábrahám leszármazottának tartja magát, Izmailra hivatkozva, akit Ábrahám Sára szolgálójával, az egyiptomi Hágárral nemzett. Csakhogy van egy komoly probléma: a Biblia szerint Isten szövetsége nem terjedt ki Izmailra, kizárólag Ábrahám és Sára utódaira vonatkozott. Izsák a szövetség része, Izmail, és ezáltal Mohamed pedig nem. Mohamed az Istennel kötött szövetség és a kiválasztottság szempontjából idegen, kívülálló, illetéktelen. A Biblia Izmailról annyit ír, hogy Isten kijelentése szerint „belőle is nagy nép lesz", de nem kiválasztott. Ezt a judaisták Mohamed tudomására is hozták, mire ő nagyon megsértődött, megharagudott, Isten nevében bosszút esküdött, és végre is hajtotta. Nem igazán vallási vezetőhöz illő magatartás.

Mohamed egy későbbi szúrában átírja Ábrahám történetét, szerinte a pátriárka Izmailt, és nem Izsákot akarta volna feláldozni. Mózes könyvei 4000 évvel az események után íródtak, de folytatólagos szájhagyomány alapján, míg a Korán 5000 évvel Ábrahám után készült, és nem támaszkodik szájhagyományra, kizárólag Mohamed tekintélyére alapul. Ráadásul maga Mohamed is elismeri a Bibliát, aminek csak akkor van értelme, ha a szövetség valóban Izsákkal köttetett. Ha Izmail lett volna a szövetség kedvezményezettje, akkor a héber Biblia lényegében hamisítvány, nem lehet rá hivatkozni, és ez esetben Izmail utódainak kellene rendelkezniük egy izmaelita Bibliával, miközben nekik nincs ilyenjük. Mohamed feloldhatatlan ellentmondásba keveri magát, szépen illusztrálva, hogy bár sok politikai vezető próbál saját, külön bejáratú történelmet alkotni, rövid úton le is bukik mind, mert a múltat nem lehet feltűnés nélkül átírni.)
A teljes sorozat:
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-2-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-3-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-4-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-5-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-6-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-7-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-8-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-9-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-10-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-11-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-12-resz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése