2015. június 26., péntek

Ismerd meg az iszlámot 1. rész

Keveset tudunk erről a vallásról, felszínesen azt gondolhatnánk, hogy ugyanolyan szabadidős folklór elfoglaltság, mint három lépés távolságból a többi vallás. A közel-keleti Iszlám Állam építése és a bevándorlásról folyó európai viták idején célszerű megismerkednünk vele.

Világuralomra törő, intoleráns vallásról van szó, amely az egész emberiségre rákényszerítené a maga igazságtalan és erőszakos elképzeléseit? Az iszlám (teljes alávetés) az a farkas, amelynek a hátsó lábát sem engedhetjük be a házunkba, ha nem akarunk magunknak bajt? Vagy ellenkezőleg, az iszlám az Isten felé törekvés megfelelő formája, tiszta lelkiségre és igazságos életre buzdító módszer, egy a hegycsúcsra vezető számos út közül? Kiderül ebből a sorozatból.

A Koránból fogok idézni, és a három ábrahámi vallást összehasonlítva értelmezem az olvasottakat. Mindenkit arra biztatok, hogy ne nekem higgyen, hanem a saját szemének: tanulmányozza önállóan a Koránt.

1. szúra (fejezet)
„Dicsőség és hála Allahnak, a teremtmények Urának – a Könyörületesnek és Irgalmasnak – az Ítélet Napja Uralójának – Téged szolgálunk és Hozzád fordulunk segítségért – Vezess minket az egyenes úton – azoknak útján, akik iránt kegyesnek mutatkoztál, s ne azokén, akiket haragvásod sújt, sem a tévelygőkén. Ámín"

(Elemzés: a kegyes bevezető után figyeljünk fel a fenyegető befejezésre. A judaizmus is könyörög azért, hogy a választott nép ne süllyedjen az üldözendő judaista eretnekek szintjére, de azért már nem, hogy ne keveredjen az alávaló bűnös gójok közé. A kereszténység sem az eretnekség, sem a bűnösség ellen nem könyörög, Jézus tanításának megfelelően nem foglalkozik negatív reklámmal. Az iszlám ehhez képest visszalép, mindjárt az elején azonosul Isten földi haragjával, amely lesújt mindenkire, aki nem... kellően muszlim. Mohamed a jelek szerint nem követte Jézusnak azt az elvét, hogy mindenki a saját lelkét tisztogassa, mielőtt máséban kezd vájkálni. Mohamed eltér attól az elvtől is, hogy Isten esetleges haragja Istenre tartozik, és nem az emberre, akinek semmi köze hozzá, hogy Isten kit szeret, és kit „sújt". Jézus szerint az ember ennek nem véleményezője, nem minősítője, pláne nem eszköze, egyszerűen nem üti bele az orrát az embertársai és Isten közötti ügyekbe. Aki az intolerancia jeleit keresi a Koránban, annak nem kell könyvvégi függelékekben vagy lábjegyzetekben kutatnia, mindjárt a bevezetőben megtalálja az első utalást. A fentebb linkelt Korán-fordítás magyarázata is megerősíti, hogy ami intoleranciának tűnik, az tényleg az, a muszlimok Isten ítéletismerőinek, végrehajtóinak, földi fegyvereinek vélik magukat.)
A teljes sorozat:
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-2-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-3-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-4-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-5-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-6-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-7-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-8-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-9-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-10-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-11-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-12-resz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése