2023. február 24., péntek

Weinstein nem egy Einstein, de...

Újabb 16 évet kapott a volt producer, az eddigi 23 éve mellé. Ez összesen 39 év. Jó magaviseletért nyilván rövidíthető, de így is nagy eséllyel börtönben fog meghalni. Időzzünk el ezen egy percig.
Mennyit kapott volna, ha az áldozatait nem szexre veszi rá, hanem megöli? Tényleges életfogytot? Hát, úgy tűnik, a szexuális visszaélésért is azt kapott. Nem kellene különbséget tenni a két kategória között?
Kétség nem fér hozzá, hogy Harvey Weinstein visszaélt a hatalmával, hogy sikerért/pénzért/karrierért cserébe szexre kényszerített nőket. Ahhoz sem fér azonban kétség, hogy a szórakoztatóipar cárjai közül sok százan tették és teszik ugyanezt. Sőt ahhoz sem, hogy az érintett nők jelentős része sok más férfival is lefeküdt és lefekszik ma és a jövőben a céljai érdekében. Igazságtalannak tűnik tehát Weinsteint egyedül kiemelni ebből a tömegből, és olyan büntetést sózni csak és kizárólag rá, amin százaknak, valószínűleg ezreknek kellene osztozniuk. Legalább két szempontból nincs rendben, hogy mind helyett Weinstein vigye el a balhét: 1. egyénileg igazságtalanul kemény büntetést kapott; 2.sokan meg semmilyet, és folytathatják az eddigi gyakorlatot.
Olyan ez, mint ha a mexikói drogkartellek egyik emberére 6500 év börtönt szabnának ki... olyan alapon, hogy egyedül őt sikerült megcsípni. A többiek meg szabadon garázdálkodnának tovább.
A világ rendszerszintű megoldásoktól lesz igazságosabb, és nem az egyesek terhére elkövetett példastatuálástól. Emlékeztetőül, a szemet szemért, fogat fogért elv sokkal irgalmasabb, a Weinstein-ítélet ehhez képest visszalépés. Másképpen: az ókor bölcs jogalkalmazóinak több eszük volt négyezer éve, mint az ítéletet meghozó mai amerikai esküdtszéknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése