2023. február 28., kedd

Új szelek Ukrajnában?

Miközben az origo.hu egy éve minden nap, így ma is döntő fordulatot jósol az ukrajnai háborúban, a nyugati háborúpártiak meg kitartóan az utolsó négyzetcenti visszafoglalásáért szállnak síkra, a Guardian friss véleménycikke valódi változás előszele lehet.
Figyeljük meg, hogy nyugaton is úgy működik az újságírás, mint anno a Népszabadságnál: először csak egy cingár hang énekel ki a kórusból, majd egyen-ketten becsatlakoznak, és hamarosan már egy másik dalt fúj az egész szerkesztőség. Az, hogy ki énekelhet ki, természetesen nem a véletlenen múlik, gondosan megválogatják a szerzőket. Érdemes tehát felfigyelni a másként gondolkodás első vékonyka hangjára, abból bejósolható az új kórusmű.
Ha így, a kommunista Népszabadságon edződött szemmel olvassuk a brit élliberális lap véleménycikkét, kiderülnek belőle a fő szólamok, miszerint 1. az ősöreg Biden ne induljon a jövő évi elnökválasztáson; 2. Amerika fejezze be a demokráciaexportot; 3. de szégyellje magát az eddigi következetlen exportért, pl. Fehéroroszország cserben hagyásáért; 4. próbálja megtalálni a hangot a feltörekvő nagyhatalmakkal (Kínával, Indiával); 5. haladjon a korral, ne ragadjon bele a hidegháborúba, mint Putyin.
Sorok között ez azt jelenti, hogy tárgyalások várhatók Oroszországgal a háború lezárásáról. Pontosabban, az eddigi titkos tárgyalások után nyílt tárgyalások következhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése