2023. május 6., szombat

Kár a Karmelitáknál

Baloldali fiatalok oktatásügyben tüntettek szerda este a budai várban található Karmelita kolostornál. A történtekről korrekt összefoglaló és elemzés olvasható itt. A tágabb összefüggések azonban megérnek egy újabb aktuálpolitikai posztot.
Látszik, hogy a baloldal húzótörténeteket keres, hogy felhozza kissé a "mélységből kiáltó" népszerűségét. Mindent alkalmasnak lát erre, ami balhés, ami felháborodást kelt a kormány ellen. Az oktatásügy kiváló lehetőség, a felháborodás adott (sőt ez esetben túlnyomórészt jogos is), érdemes tehát "rátüntetni", és ha még szét is verik azt a tüntetést... Kánaán. Népszerűségi bonanza banzáj.
A szétverés kishíján megtörtént, a Karmeliták mellett posztoló rendőrök védőfelszerelés nélkül, ám könnyházzal és botokkal (tonfával) felszerelve fújtak, tepertek, ütöttek, bilincseltek, majd pár embert előállítottak, hogy pár óra múlva elengedjék őket. Folyik a vita, volt-e jogtalanság bármelyik oldalon. A lényeg azonban a felhajtás és a kormány elleni felháborodás. Ha a baloldal jól kalkulált, népszerűbbé kell válnia.
Vannak ellentmondásos részletek mindkét oldalon: a kormánymédia dühödt támadásokról ír, illusztráló videókkal... amelyeken nem látszik az a rettenetes agresszivitás... vascső a kézben igen, támadás vele nem. Az ellenzéki média könnygázzal szemből arcon fújt fiatalról ír, hozzátéve, hogy nem is ledöntési szándékkal kapaszkodott az építési kordonra, hanem háttal lógott rajta, amikor, anatómiai bravúrként, szemből lesprézték. Megjegyzik, hogy az édesapja állítólag diakónus (és ha a nagymamája esetleg szereti a libatepertőt kovászos uborkával, az is kb. ennyira releváns).
Tény, hogy a videókon a rendőrök felkészületlennek látszanak a szakszerű védekezésre. Ahhoz képest, hogy a kormánymédia szerint a magyar Thunbergként ünnepelt Pankotai Lilit baloldali szakértő készítette fel, hogyan kell spontánnak látszó módon tüntetni, a rendőröket a jelek szerint senki nem készítette fel, hogyan kell profinak látszó módon, túlkapás nélkül rendfenntartani. Hogy dobálták őket? Miért nem volt rajtuk (akkor még) sisak, a kezükben miért nem volt pajzs?
Lehet magyarázkodni, védekezni, hogy a tüntetés így-úgy jogellenes volt, csakhogy ott, a helyszínen kellett volna kifogástalanul helytállni, hogy ne kelljen utólag magyarázkodni. Meg aztán, soha nem a magyarázkodó apológiai buzgalma számít (a 2006-os rendőri attrocitásokat is a mai napig meg tudják magyarázni egyes elfogult baloldaliak), hanem a másik oldalon növekvő felháborodás. Ezúttal megfordult a szereposztás, a jobboldal kapott túl a ballal szemben.
Sporthasonlattal, a krónikus sikerelvonási tünetekben szenvedő ellenzék végre összekínlódott egy szépítő gólt. Az állás kb. 150:1. Ilyen helyzetben a legkisebb eredményt is meg kell becsülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése