2023. november 5., vasárnap

Mi a nő?

Lehet-e pénisze? Világlátástól függően izgalmas/hülye kérdés.
Brit politikusok ügyesen válaszolnak rá: miközben egyértelmű számukra, hogy valójában az a nő, aki biológiailag nő, elismerik egyes férfiak jogát, hogy nőként határozzák meg magukat.
Így már világos, hogy miért sötét a helyzet: a nyugati politikus, legyen bár papíron konzervatív, politikailag korrekt igyekszik lenni, azaz bal-liberális lózungokat akar szajkózni... és nem hagyja, hogy holmi logikai keresztkérdésekkel megzavarják.
A polgári decensségként indult politikai korrektség mára bal-lib szellemi furkósbottá vált. (Ne merd kimondani, hogy a magát nőnek tartó biológiai férfi nem valódi nő.) Aki nem bal-libül közbeszél, azt kirekesztik, "eltörlik". Így aztán a megszűnéstől rettegő nem bal-libek hebegnek-habognak, ügyeskednek kerek válasz helyett.
Eredetileg a balszél sem számított polkorrektnek, ám mára azzá vált, így veszélybe került az implicit polkorrektségi szerződés (miszerint decens polgárként fogalmazunk). Ha felmondják, a balszéllel szemben a jobbszél képez majd ellensúlyt.
Nővé válik-e a magát nőként meghatározó biológiai férfi? Pillanatok alatt eldönti a Napoléon-teszt. Miszerint szabadon állíthatom, hogy Napoléon vagyok - lehet ez a véleményem. Ám nem vonhatom irányításom alá a közönséget, melynek tagjai szabadon dönthetik el, hogy szerintük Napoléon vagyok-e, vagy elmeorvosi eset.
Nem teljesíthető pl. az az igényem, hogy a Napoléon-komplexus törlendő a vonatkozó szakirodalomból, vagy hogy büntessék meg azt, aki szerint nem vagyok azonos a néhai hadvezérrel. Világos, hogy a határvonal az egyéni véleménynyilvánításnál húzódik, azon nem terjeszkedhetek túl. Nem kényszeríthetek másokat a véleményemmel való egyetértésre.
A nemi önmeghatározás joga tehát megilleti az egyént, de másokat nem kötelez, nekik is joguk van a saját véleményükhöz.
A "mi a nő?" kezdeményezés erre hívja fel a figyelmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése